Comencemos en orden inverso. Primero, para el desayuno, nos damos un gusto con mermelada casera sobre pan crujiente fresco y por un momento captamos la dicha de los sabores pecaminosos que se mezclan en nuestras bocas. Luego, justo en el camino, a lo largo de la carretera de Estiria, directo a Maribor, donde nos esperan muchas sorpresas.
Naše vozilo lahko parkiramo pri trgovskem središču Supernova, se na hitro sprehodimo med trgovinami, a pazimo, da se predolgo ne zadržimo v kateri od kabin pri pomirjanju nove poletne konfekcije, saj bi bilo škoda zamuditi presenečanja, ki so pred nami. Zato le hitro naprej, čez Dravski most, kjer si že na daleč izberimo eno od kavarn ob Lentu in si privoščimo našo jutranjo kavo. Lent je nekdanji pristan za splave, obogaten s tradicijo, ki jo domačini ohranjajo še danes. Tako kot se je mogoče peljati z ladjico po Seni v Parizu in po Temzi v Londonu, se lahko tudi mi prepustimo vožnji s splavom po Dravi, ki jo organizira Turistično društvo Maribor. Za zabavno in sproščeno vzdušje bodo poskrbeli flosarji, flosarska frajla in njihovi spremljevalci, za veselo razpoloženje ob domači glasbi pa Splavarski trio. Program vožnje vsebuje še predstavitev dravskega splavarjenja v preteklosti ter splavarski krst enega od udeležencev vožnje. Na splavu pa ne bomo prikrajšani niti za kulinarične užitke. Nato pa hop, nazaj na breg in naprej proti staremu mestnemu središču, kjer se za trenutek izgubimo med pisanimi ulicami ter na Vetrinjski ulici odkrijemo oblikovalski atelje V°5. V njegovem cvetočem ambientu so združeni izdelki slovenskih modnih oblikovalcev,med njimi tudi kreacije Barbare Podlogar, Aleksandre Ilič, Olge Košice, duda KUNDE in jaga BABE. Težko, da iz te pisane trgovine odidemo praznih rok, a ne glede na to, kaj si bomo izbrali, bo izdelek govoril svojo zgodbo in nas še dolgo spominjal na našo dogodivščino.
Nedolžni afrodiziak
In čas je za kosilo! Za vogalom že diši, saj nas v restavraciji Rožmarin vsak dan od 9. do 22. ure razveselijo z nenavadnimi kombinacijami izbranih okusov njihove malce drugačne kuhinje. Izpostavljati določene jedi ne bi bilo prav, saj nas katerakoli izbira prijetno preseneti. Zato le pogumno izberimo jed po naši intuiciji in se prepustimo njihovi prijazni postrežbi ter za konec obiščimo še njihovo vinoteko. V bogatemarhivu tako slovenskih kot tujih vin bomo našli prav tistega, ki ga že dolgo časa iščemo, in si ob vinu privoščimo še mali afrodiziak v obliki čokolade “Strast”, z bučnimi semeni ali pekočim čilijem. A le previdno, saj je dan še dolg,mesto pa polno zanimivosti, vrednih ogleda, od najstarejše trte na svetu, obrambnega stolpa, židovske četrti s sinagogo in še veliko več. Natančne lokacije in ozadja znamenitosti nambodo podrobno razložili v TIC Maribor, kjer se bomo lahko dogovorili tudi za naš naslednji izziv ob vznožju Pohorja.
Indijansko popoldne
V neposredni bližini jezera pod hotelomArena se nahaja Indijanska vasOrlovo gnezdo, ki s svojo podobo resnično daje vtis, da smo stopili v svet indijanskega plemena.Obisk je prava dogodivščina za otroke, saj lahko spoznajo indijanski način življenja, njihovo zgodovino, običaje, kulturo in igre, sodelujejo pri ustvarjalnih delavnicah ter tako kot Indijanci vsaj za nekaj časa živijo v skladu z naravo, živalmi in vsem, kar jih obkroža. A tudi namne bo škodilo, če se sprostimo in se za nekaj časa preselimo na drugo celino sveta, med Indijance. Iz domišljijskega sveta pa nazaj na realna tla, na Pohorje, kjer se nahajajo nekatere izmed njegovih najmikavnejših naravnih znamenitosti − šotna barja z jezerci. Med njimi so najpomembnejša Lovrenško barje, Ribniško jezero in Črno jezero. Odločimo se za slednjega na nadmorski višini 1200m, ki je dostopno iz smeriMaribora proti Slovenski Bistrici. Avto parkiramo pri Treh Kraljih, nato pa uživamo v polurnemsprehodu do Črnega jezera. Le-ta je obdan z rastišči redkih rastlin, šotnimi mahovi, gozdovi, predvsempa s tišino, izredno klimo in svežimzrakom. Na dnu jezera so se leta in leta nabirali organski odpadki odmrlih rastlin in živali ter sčasoma ustvarili debelo plast mulja, ki je temne, tako rekoč črne barve. Jezero je zato na pogled takšno, kot bi bilo polno črnila, čeprav je voda kristalno čista. A naj nas to ne prestraši, zato v tišini in lepoti narave vsrkajmo vase čimveč sveže energije in se vrnimo počasi proti domu. In končno je prišel še čas za kajmak, ki si ga lahko namažemo na domačo lepinjo skupaj z različnimi specialitetami z žara in ražnja v restavracijiBalkanEkspres. Nato za konec uravnovesimo naše okuse in slanemu dodajmo še sladki okus z njihovo sočno baklavo ter se odpravimo proti domu.
Información:
TURISTIČNO DRUŠTVO MARIBOR Partizanska 47,Maribor, vodja splavarjenja: 041 665 639
OBLIKOVALSKI ATELJE V°5 Vetrinjska ul. 5, Maribor
RESTAVRACIJA ROŽMARIN, Gosposka ulica 8, Maribor, (02) 23 43 180, 031 388 179
HOTEOL ARENA Pot kmlinu 57, Maribor, (02) 61 40 950, www.pohorje.org
RESTAVRACIJA BALKANEKSPRES Počehovska ulica 16, Maribor, (02) 64 06 060