El chucrut sarma es una receta muy demandada especialmente en invierno. ¿Sabías que la carne picada envuelta en hojas de col con arroz y especias también es un excelente remedio para la resaca? Aprende a hacer un delicioso sarma que puedes guardar para el día siguiente. Como ocurre con muchos platos preparados en una olla, se dice que el sarma se calienta aún mejor.
Sezona sarme iz kislega zelja se začne po novem letu. Sarma iz kislega zelja je namreč postala stalnica na jedilniku po novem letu, saj velja kot odlično zdravilo za mačka. Sarme običajno pripravimo za več oseb oziroma na zalogo, saj so najboljše naslednji dan. Presežek lahko shranimo v zamrzovalnik.
LEE MAS: Receta: rjumkara o gibanica serbia
Preprost recept za to slastno zimsko jed, ki krepi telo in duha, vam zaupamo v nadaljevanju. Pa še to: za pripravo potrebujete le en lonec!
Recept za sarmo iz kislega zelja:
Sestavine za sarme iz kislega zelja (za 4 osebe):
- 1 cabeza de chucrut
Nadev za sarmo:
- 1 kg de carne picada
- 2 dcl surovega riža
- 2 huevos
- 1 žlica vegete
- 2 dientes de ajo
- sesekljan peteršilj
- sal
- pimienta
Omaka za sarmo:
- 1 dcl olja (ali masti)
- 2 cucharadas de harina
- 2 cebollas
- 2 dientes de ajo
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- hoja de laurel
- pimienta
- ščep majarona
- ščep kumine
Dodatek:
- 500 g kislega zelja
Priprava sarme iz kislega zelja:
Zeljnate liste speremo pod hladno vodo in pri tem pazimo, da se ne strgajo. Če imamo radi zelo kislo sarmo, listov ne splaknimo. Nato v skledi iz naštetih sestavin pripravimo nadev in nadevamo liste ter jih zavijemo tako, da nadev ne pobegne iz zvitkov. V malo večjem loncu na olju prepražimo čebulo, dodamo moko, vse začimbe in vse skupaj zalijemo s približno litrom vode. Premešamo, da ne nastanejo grudice. Na omako položimo 250 g kislega zelja, nanjo pa sarme. Ko smo vse zvitke naložili v lonec, dodamo preostanek kislega zelja in vse zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pri počasnem vrenju kuhamo približno eno uro, medtem pa po potrebi dolivamo vodo. Poleg sarm lahko ponudimo pirekrompir ali pa z zaseko in ocvirki zabeljen kuhan in na krhlje narezan krompir.
Same sarme postrežemo s kislo smetano.