No hay nadie a quien no le guste, ya sea oscuro, con leche, con avellanas, relleno o blanco. Lo has adivinado, estamos hablando del chocolate, que cada día deleita a millones de personas en todo el mundo y es objeto de libros, canciones e incluso películas. Hablando de películas, un dato interesante que probablemente mucha gente no sepa: en la famosa escena de la ducha de la película de culto Psicosis, el director Alfred Hitchcock utilizó jarabe de chocolate para representar la sangre. Esto también fue utilizado por otros directores de películas en blanco y negro.
Ali ste vedeli, da so ljudje v 90% celotne zgodovine čokolade, le-to uživali v tekoči obliki? Vse od časov Majev in Astekov, Kolumba in Cortesa, ki je bil zaslužen za njen prihod v širno Evropo, pa vse do prvih angleških čokobarov, je bila čokolada v veliki večini temen, grenak in tekoč napitek. Španci so ji začeli najprej dodajati med in kasneje tudi sladkor. Šele v 16. stoletju je čokolada postala sladki užitek. Tri stoletja po tem, leta 1847, sta brata Fry iz Bristola, proizvedla prvo čokoladno tablico, kot jo poznamo danes.
Zakaj se čokolada topi v ustih?
Takoj ko damo košček čokolade v usta, se ta začne topiti. In zakaj je tako? Temperatura, pri kateri se začne čokolada topiti je 34 stopinj Celzija. V naših ustih je povprečna temperatura 36 stopinj Celzija, kar je popolnoma dovolj, da se čokolada začne topiti.
Kdo proizvede največ čokolade in kdo jo največ poje?
Čokolada je ena najbolj zaželjenih prigrizkov na svetu, večina čokolade pa prihaja iz Slonokoščene obale. Da, ta afriška država je največji proizvajalec kakava na svetu, sledijo ji Gana in Indonezija. Slonokoščena obala letno proizvede približno 1, 51 milijonov ton kakava, ki ustreza eni tretjini svetovnega povpraševanja po kakavu. Glavnina tega pripada Švici, ki je največji svetovni potrošnik čokolade. Vsak Švicar v povprečju vsako leto porabi približno 13 kg čokolade. Švica je tudi država, kjer se je rodila mlečna čokolada.
Ali veste, da se je pred več kot 20 leti rodila Dorina?
Morda se vam zdi, kot da je bilo včeraj, vendar je bilo že leta 1996, ko so se kraševe čokolade združile v eno blagovno Dorina, ki danes ponuja širok izbor različnih okusov. Mlečna dorina, dorina z lešniki, dorina z rižem, dorina Domaćica in dorina Napolitanka, so samo nekatere izmed širokega Dorininega izbora različnih čokolad. In katera je vaša najljubša dorina? Vsaka izmed njih je nekaj posebnega in bo zadovoljila še tako zahtevnega ljubitelja čokolade.
Če ste tudi sami med ljubitelji te sladke razvade, se prijavite na Dorinino zabavno nagradno igro, v kateri se lahko potegujete za glavno nagrado – 1.500 € v darilnih bonih za BTC City.
Más información:
dorina.si