Casi todas las empresas experimentan una caída de la productividad en verano cuando suben las temperaturas. A continuación explicaremos por qué esto es así y cómo afrontar la situación en el lugar de trabajo. Una de las razones de la caída es que casi el 51 por ciento de los empleados dedican más tiempo de lo habitual al almuerzo. ¿Y cómo eliminar esas pérdidas de productividad? Horarios flexibles, teletrabajo o un capricho culinario en el trabajo.
Ne glede na to s čim se podjetje ukvarjam, se težko izogne padcu produktivnosti svojih zaposlenih v času poletja. Zakaj produktivnost tako drastično pade v najbolj vročih dneh leta in ali obstaja kaj, s čimer lahko preprečimo ta zdrs, pa v nadaljevanju.
LEE MAS: Una receta para aumentar la productividad en el lugar de trabajo
Poleti produktivnost podjetjih v povprečju pade za 20 odstotkov. Padec gre pripisati naslednjim dejavnikom. Za 13 odstotkov se poveča čas, ki ga porabimo, da opravimo zadano nalogo, 45 odstotkov zaposlenih ni 100 odstotno pri stvari in je precej bolj raztresenih kot običajno, za 18 odstotkov pa pade tudi prisotnost na delovnem mestu. In kako se še obnašajo zaposleni, poleg tega, da jim misli redno uhajajo drugam?
63 odstotkov se jih več druži s sodelavci, 51 si vzame več časa za kosilo, le dva odstotka manj pa jih nekajkrat na teden odide z delovnega mesta prej kot običajno. Na produktivnost močno vpliva tudi delovna temperatura. Idealna je med 21 in 22 stopinjami Celzija, vse kar je nad ali pod pa jo zmanjša. Ko se živo srebro povzpne nad 30 stopinj jo potolče celo za 10 odstotkov. Nekatera podjetja, da bi zmanjšala padec produktivnosti, ponujajo t.i. ”poletne petke”, ki dovoljujejo zaposlenim, da v petek delovno mesto zapustijo prej kot običajno, a morajo zato manko ur nadoknaditi v ponedeljek ali torek. Pa to deluje? Sodeč po raziskavah ne. Edino, kar zares deluje je delo na daljavo. In še nekaj nasvetov za podjetja. Načrtujte dopuste zaposlenih vnaprej, bodite fleksibilni (možnost dela zaposlenih na daljavo) in zaposlenim odmerite več časa za odmore. Ponudite jim bocadillos y refrescos. V pisarno naročite sladoled, pico, ipd., ter nagradite tiste (denarna nagrada, darilni bon,…), ki dosežejo postavljeno normo. Še več nasvetov in vzrokov za padec produktivnosti pa v spodnji infografías.