Kun valmistat pannukakkuja kotona, useimmat meistä vannovat aidoimpien "eurooppalaisten" reseptien alle. Viime aikoina myös amerikkalaiset pannukakut ovat tulleet suosituiksi... ja tähän loppuu tietomme tästä ruuasta. Itse asiassa pannukakkuja on monissa muissa muodoissa... ja makuja, tietysti. Jos olet jo valmistanut jonkin näistä viidestä kotona, olet todella mestari.
Palačinke, ki jih jemo v evropskem okolju, verjetno vsi poznamo – moka, tekočina (voda, mleko, napitki), jajca in sol. A tu so recepti za palačinke, ki jih pripravljajo v drugih delih sveta. Vihje: niso takšne, kot jih poznamo.
Uttapam, Indija
AINESOSAT:
- 140 g granulirane moke
- 60 g jogurta
- teelusikallinen suolaa
- Lasi vettä
- 90 g mlete rdeče paprike
- paradižnik (drobrno narezan)
- pol čebule (drobno narezana)
- žlica ingverja v prahu
- žlica olja + olje za peko
- 2 čili papriki (ločite semena, dobro narezani)
- 15 g koriandra
VALMISTAUTUMINEN:
V posodi zmešajte moko, jogurt in sol. Postopoma dodajajte vodo, dokler se sestavine ne združijo. Vanje dodajte mleto rdečo papriko, paradižnik, čebulo, čili, koriander, ingver in olje. Ko iz sestavin nastane masa, jo z zajemalko razlijte po ponvi, ki je že ogreta na srednji temperaturi kuhalne plošče. Obe strani palačinke pecite tako dolgo, dokler nista zlato rjavkaste barve.
Dutch baby palačinke, ZDA
AINESOSAT:
- 85 g moke
- 180 ml toplega mleka
- žlica sladkorja
- žlica muškatnega oreščka
- 3 munaa
- 4 ruokalusikallista voita
VALMISTAUTUMINEN:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V posodi združite moko, mleko, sladkor, jajca in muškatni orešček. V litoželezni posodi (ali pekaču) na srednji temperaturi kuhalne plošče stopite maslo, vanj vlijte nastalo zmes, in jo hitro postavite v pečico. Palačinko pecite 20 minut, ko ta zraste do roba ponve ali litoželezne posode, pa je pripravljena za postrežbo.
Cong You Bing, Kitajska
https://www.instagram.com/p/BbbD1t3FQXQ/
AINESOSAT:
- 250 g jauhoja
- hyppysellinen suolaa
- 180 ml lämmintä vettä
- 3 žlice hladne vode
- 3 žlice olja + olje za peko
- žlica soli
- narezana mlada čebula
- sojina omaka
VALMISTAUTUMINEN:
V posodi združite moko, sol in toplo vodo. Ko nastane masa, ji postopoma med mešanjem dodajajte hladno vodo. Zmes pokrijte in jo pustite stati 45 minut. Na pomokani površini razvijte srednje debelo testo, po njem pa posujte čebulo, prelijte olje in mu dodajte sol. Testo oblikujte v rolado, nato pa ga razrežite na 12 enakih segmentov. Segrejte ponev, vanjo dajte palačinke in jih na obeh straneh pecite 3 minute. Postrezite s sojino omako.
Cachapas, Mehika
https://www.instagram.com/p/Bp_7IfhFAWg/
AINESOSAT:
- 350 g mlade koruze
- žlica soli
- 30 g koruznega škroba
- 2 ruokalusikallista sokeria
- 60 ml maitoa
- salsa, omaka
- Mozzarella
VALMISTAUTUMINEN:
V mešalniku sesekljajte koruzo, sol, sladkor, koruzni škrob in mleko. Segrejte ponev in po njej z zajemalko prelijte maso za palačinke. Na obeh straneh pecite 3 minute. Pred koncem peke na eno polovico palačinke dodajte mocarelo in jo prepognite. Pecite toliko časa, dokler se sir ne stopi in dobi zlato barvo. Postrzite z omako, salso.
Puhaste japonske palačinke, Japonska
AINESOSAT:
- 2 munankeltuaista
- 30 g sokeria
- 120 ml maitoa
- 4 munanvalkuaista
- masa za peko palačink
- maslo, sirup in sadje (ob postrežbi)
VALMISTAUTUMINEN:
Zmešajte rumenjake, sladkor, mleko in maso za peko palačink v zelo veliki posodi. V drugi posodi stepite beljake, da nastane trda masa. Sneg iz beljakov vmešajte v nastalo maso za palačinke. V okrogle kovinske kalupe, ki jih položite na sredino ponve, vlijte maso (masa naj zasede ¾ kalupa). Na najnižji temperaturi kuhalne plošče pecite obe strani palačinke 10 minut. Pomembno je, da so po koncu peke te mehke in puhaste. Postrezite jih z najljubšimi prelivi in sadeži.