fbpx

Mikä maito on terveellisintä?

Maito

Muistatko aikoja, jolloin tiesimme vain lehmänmaidosta? Nykyään ei ole epätavallista kysyä, minkälaisen maidon kanssa juot kahvisi. Maidon valinta ei riipu vain mausta, vaan pääasiassa siitä, mikä on vähemmän haitallista.

Sojino, ovseno, riževo, mandljevo ali kozje mleko? Katero je najbolj zdrava alternativa kravjemu mleku?

Sojino mleko

Je najbližji približek kravjemu mleku, vendar vsebuje le rastlinske beljakovine. Ne vsebuje mlečne laktoze in živalskih hormonov. Zmanjšuje tveganje za osteoporozo in preprečuje določene vrste raka. Njegova slabost je, da zaradi rastlinskega estrogena povzroča hormonske motnje. Vsebuje pa tudi različne vrste sladkorja, zato ga je treba uživati v zmernih količinah.

Ovseno mleko

Vsebuje več kalcija kot kravje mleko in ima manj kalorij kot druga rastlinska mleka. 2 dcl ovsenega mleka vsebuje le 2,5 grama maščob. Odlično je za zajtrk.

LUE LISÄÄ: Herkullista kuumaa suklaata terveellisemmällä tavalla

Riževo mleko

Ne vsebuje laktoze, je brez glutena in lahko prebavljivo, vendar vsebuje več ogljikovih hidratov kot kravje mleko. Vsebuje vitamina A in D, a je večinoma sladkano z riževim sirupom. Gre za precej kaloričen napitek, zato z njim ni smiselno pretiravati.

Mandljevo mleko

Bogato je z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom. Je odličnega okusa in nekoliko dražje. Mandlji so dokaj drago živilo, zato jih mandljevo mleko ne vsebuje veliko, posledično pa je količina vitaminov majhna.

Kozje mleko

Posebna lastnost kozjega mleka je, da je lahko prebavljivo. Vsebuje železo, večje količine kalcija in magnezija. Učinkuje protikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko. Je tudi naravni dejavnik proti staranju.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.