Katero mleko je najbolj zdravo?

Mleko

Se spomnite časov, ko smo poznali le kravje mleko? Danes ni nič nenavadnega, če vas vprašajo, s kakšnim mlekom boste pili kavo. Izbira mleka ni odvisna le od okusa, temveč predvsem od tega, katero je manj škodljivo.

Sojino, ovseno, riževo, mandljevo ali kozje mleko? Katero je najbolj zdrava alternativa kravjemu mleku?

Sojino mleko

Je najbližji približek kravjemu mleku, vendar vsebuje le rastlinske beljakovine. Ne vsebuje mlečne laktoze in živalskih hormonov. Zmanjšuje tveganje za osteoporozo in preprečuje določene vrste raka. Njegova slabost je, da zaradi rastlinskega estrogena povzroča hormonske motnje. Vsebuje pa tudi različne vrste sladkorja, zato ga je treba uživati v zmernih količinah.

Ovseno mleko

Vsebuje več kalcija kot kravje mleko in ima manj kalorij kot druga rastlinska mleka. 2 dcl ovsenega mleka vsebuje le 2,5 grama maščob. Odlično je za zajtrk.

PREBERITE ŠE: Slastna vroča čokolada na bolj zdrav način

Riževo mleko

Ne vsebuje laktoze, je brez glutena in lahko prebavljivo, vendar vsebuje več ogljikovih hidratov kot kravje mleko. Vsebuje vitamina A in D, a je večinoma sladkano z riževim sirupom. Gre za precej kaloričen napitek, zato z njim ni smiselno pretiravati.

Mandljevo mleko

Bogato je z magnezijem, antioksidanti, vitaminom E, selenom, kalcijem in manganom. Je odličnega okusa in nekoliko dražje. Mandlji so dokaj drago živilo, zato jih mandljevo mleko ne vsebuje veliko, posledično pa je količina vitaminov majhna.

Kozje mleko

Posebna lastnost kozjega mleka je, da je lahko prebavljivo. Vsebuje železo, večje količine kalcija in magnezija. Učinkuje protikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko. Je tudi naravni dejavnik proti staranju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!