fbpx

Parhaat parsareseptit: 7 herkullista parsaruokaa

Pred vami so najboljši recepti s šparglji za 7 okusnih špargljevih jedi! Brbončice, pripravite se!

He odottavat sinua alla najboljši recepti s šparglji, in sicer boste z njimi pripravili kar 7 slastnih špargljevnih jedi, te pa so primerne tako za začetnike, kot tudi za prave kuharske mojstre! Pa dober tek vam želimo!

Parhaat parsareseptit: 7 herkullista parsaruokaa

Šparglji zaviti v pršut

Šparglji zaviti v pršut
Šparglji zaviti v pršut

Ainesosat

  • mehkejši sir po vaši izbiri
  • 40 špargljev
  • 20 rezin pršuta po vaši izbiri
  • pippuri

Valmistautuminen

Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko. Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.

Sirova pita s šparglji

Sirova pita s šparglji
Sirova pita s šparglji

Ainesosat

  • 250 g odmrznjenega listnatega testa
  • 1 muna
  • 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 100 g rikote
  • 100 g smetanaa
  • žlica nasekljanega peteršilja
  • žlica nasekljanega drobnjaka
  • skodelica naribanega parmezana
  • suola
  • pippuri
  • 400 g špargljev

Valmistautuminen

Pečico predhodno segrejte na 190 stopinj. Listnato testo razvaljate na pomokanem pultu in oblikujete pravokotnik. Robove testa zavihate navznoter, da dobite rob. Testo položite na namaščen pekač in ga na več mestih prebodete z vilicami. V skledi razžvrkljate jajce in z njim premažete testo. Pladenj položite v pečico in počakate, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravitenadev. Šparglje očistite, odstranite olesenele dele in narežete na rezine. V skledi zmešate rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamete iz pečice in ga premažete z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedite šparglje in jih premažete z oljem, ki ga lahko zmešate z nekaj vode. Pekač položite nazaj v pečico in pečete še približno 10 minut.

Kremna juha iz špargljev

Kremna juha iz špargljev
Kremna juha iz špargljev

Ainesosat

  • 400 g belih špargljev
  • 20 g voita
  • 1 sipuli
  • 50 ml belega vina
  • 800 ml kasvislientä
  • 100 ml makeaa kermaa
  • 50 ml maitoa
  • suola
  • pippuri
  • muškatni orešek
  • pest svežega drobnjaka

Valmistautuminen

Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njem prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave in jih zalijte z belim vinom in jušno osnovo. Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargljevih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreškom ter s pomočjo paličnega mešalnika ustvarite gladko kremasto teksturo. Postrezite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.

Recept za rahlo omleto s šparglji

Omleta s šparglji
Omleta s šparglji

Ainesosat

  • 6 munaa
  • 400 g svežih špargljev
  • voita
  • suola
  • pippuri
  • peteršilj ali drobnjak

Valmistautuminen

Šparglje narežete na manjše kolobarje. V ponvi stopite nekaj masla in nato vanjo stresete šparglje. Te posolite, premešatein dušite, dokler se malenkost ne zmehčajo. Medtem v posodi razžvrkljate jajca, sol, poper in peteršilj oziroma drobnjak. Mešanico prilijete k špargljem, pokrijete s pokrovko in pečete, dokler jajca ne zakrknejo v omleto. Zapečeno omleto s šparglji posujete s svežimi zelišči, prepognete in postrežete.

Losos s šparglji in pečenim krompirčkom

Losos s šparglji in pečenim krompirčkom
Losos s šparglji in pečenim krompirčkom

Sestavine (za 4 osebe)

  • 1 kg uusia perunoita
  • 5 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 15 tuoretta parsaa
  • 4 lohifilettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl vastajauhettua pippuria
  • 3 ruokalusikallista sitruunamehua

Valmistautuminen

Mlad krompir operite in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine med seboj dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico. Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnite v ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Špargljev stir fry z govedino

Špargljev stir fry z govedino
Špargljev stir fry z govedino

Ainesosat

  • ¼ kuppia keittopohjaa
  • 1 ½ tl osterikastiketta
  • 1 ½ tl soijakastiketta
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 tl murskattua valkosipulia
  • 4 tl oliiviöljyä
  • 350 g naudanlihaa
  • 350 g tuoretta parsaa kolmeen osaan leikattuna
  • 1 keskikokoinen punainen paprika, leikattu pieniksi nauhoiksi
  • ½ tl paprikaa
  • 1 sipuli, leikattu suikaleiksi

Valmistautuminen

Prvih pet sestavin date v skledo in dobro premešate. V veliki ponvi segrejete dve žlički olja, dodate goveje meso in pečete približno 2 minuti. Zrezek nato odstranite iz ponve. Iz ponve odstranite tudi vso odvečno tekočino in ponev ponovno postavite na ogenj. Dodate še dve žlički olja in nanj stresete šparglje in rdečo papriko. Pečete približno 2 minuti, nato dodate čebulo in papriko v prahu. Zmanjšate ogenj in v ponev prilijete zmes z jušno osnovo. Kuhate 3 minute, nato v ponev vrnete goveje meso (po želji narezano na koščke) in kuhate še približno eno minuto.

Solata s feta sirom in šparglji

Solata s feta sirom in šparglji
Solata s feta sirom in šparglji

Ainesosat

  • 900 g špargljev (oprani, oleseneli deli odstranjeni)
  • 150 g nasekljane čebule
  • sok ½ limone
  • 1 ruokalusikallinen sinappia
  • 3 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 1 jauhetun valkosipulinkynsi
  • 1 ruokalusikallinen hunajaa
  • tuoretta persiljaa
  • ½ žlice morske sole in popra
  • 450 g feta sira

Valmistautuminen

Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vrelo vodo jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami. Medtem ko se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.