Mietitkö, mitkä ovat parhaat marenkireseptit? Lue sitten! Meillä on kaikkea sinulle - nopeasta ja helposta seljanmarjamehusta, seljanmarja- ja mansikkalampuista seljanmarjan gin & toniciin!
Poletje je pred vrati, zato ni čudno, da hrepenimo po osvežilnih pijačah in hrani, kot so tiste, ki jih lahko pripravimo z vsestranskim bezgom. Za vas smo tokrat pobrskali, kateri so najboljši recepti z bezgom, ki jih lahko pripravite 1,2,3 in ne zahtevajo posebnega znanja.
Hiter in enostaven bezgov sok
Katso tämä postaus Instagramissa
Ainesosat
- 50 kellun kukkaa
- 5 litraa vettä
- 2,5 kg sokeria
- 3 pussia sitruunamehua
Valmistautuminen
V večjo ponev položimo vseh 50 bezgovih cvetov in jih prelijemo s 5 litri prekuhane in ohlajene vode. Ponev pokrijemo s čisto krpo in pustimo, da se cvetovi namakajo čez noč. Naslednji dan skozi čisto gazo prelijemo sok. Nato dodamo 2,5 kg sladkorja, 3 vrečke citornke in premešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Tako pripravljen sok prelijemo v čiste steklenice.
Bezgova marmelada iz bezgovega cvetja
Ainesosat
- od 8 do 10 bezgovih cvetov
- 1 sitruuna
- 600 g sokeria
- 1 vrečka želina
Valmistautuminen
Najprej blago otresemo in očistimo bezgove cvetove (jih ne umivamo!), ki smo jih nabrali v suhem, sončnem vremenu proč od smoga. Za 24 ur jih potopimo v okisano vodo (v liter vode gresta dve žlici kisa ali limoninega soka). Limono ožamemo, da dobimo sok. Pred vlaganjem marmelade v kozarčke za vlaganje le-te za četrt ure potisnemo v pečico, ogreto na 80 stopinj Celzija. Okisano vodo iz bezgovih cvetov precedimo skozi gosto cedilo, ki smo ga obložili z gazo, in zavremo. Vanjo stresemo želin, ki smo ga pred tem zmešali s tremi žlicami sladkorja. Pritresemo preostali sladkor, še enkrat zavremo in kuhamo tri minute. Vmes s površine odstranjujemo peno. Tekočino prelijemo v kozarčke, jih neprodušno zapremo in obrnemo na glavo, da jih dodatno razkužimo. Marmelado hranimo na hladnem.
Paistettuja kellunkukkia
Katso tämä postaus Instagramissa
Ainesosat
- 16 kellun kukkaa
- 250 g jauhoja
- 2 munaa
- 1 dl öljyä (voit käyttää myös kookosrasvaa tai palmuöljyä)
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 10 g ruokosokeria
- hyppysellinen suolaa
- ripaus vastajauhettua kardemummaa
Valmistautuminen
Ločimo rumenjake in beljake (te shranimo). V skledo presejemo moko ter dodamo olje, vino, sladkor, rumenjak, sol in kardamom. Z metlico mešamo, da nastane gladko testo, ki ga pustimo stati cca 30 minut. Medtem nežno splaknemo bezgove cvetove in jih odcedimo na (papirnati) brisači. Nato beljak stepemo v trd sneg in vmešamo v testo. Vanj pomočimo cvetove in jih damo postopno cvreti v ne preveč plitvo ponev, v kateri smo predhodno segreli olje (cvetovi morajo plavati v njem). Cvremo okoli 5 minut, da zlato zarumenijo. Vmes bezgove cvetove obrnemo, da se zapečejo enakomerno. Po cvrtju jih prelagamo na papirnate brisače, da vpijejo kar največ odvečne maščobe.
Bezgova panakota
Ainesosat
- 50 g vanhinkukkia
- 50 g ruskeaa sokeria
- 250 ml mantelimaitoa
- 1 tl aitoa vaniljaa
- raastettua sitruunan kuorta
- ripaus kanelia
- hyytelöimisaine Agar Agar
- koristeluun: vadelmia tai mansikoita
Valmistautuminen
Kot prvo bezgove cvetove previdno očistimo. Nato mandljevo mleko v katerega smo stresli predpisano količino rjavega sladkorja, vanilije in cimeta, zavremo. Dodamo bezgove cvetove in naribano limonino lupino ter pustimo stati med 10 in 15 minut. Mešanico precedimo, jo ponovno segrejemo in dodamo še preostalo sestavino – želatino. Štiri 150-mililitrske kozarce napolnimo z mlačno tekočino in jih damo na hladno za najmanj štiri ure preden bezgovo panakoto postrežemo. Če želite zares očarati, sladico okrasite še z malinami ali jagodami, mariniranimi v bezgovem sirupu.
Bezgov gin & tonic
Katso tämä postaus Instagramissa
Ainesosat
- 6 do 8 sveže nabranih bezgovih cvetov
- naribana skorjica ene limone
- lusikka tomusokeria
- 500 millilitraa giniä
Valmistautuminen
Bezgove cvetove očistimo in jih nato položimo v velik lonec ali kozarec. Dodamo limonino lupinico, sladkor v prahu in prelijemo z ginom. Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Mešanico precedimo skozi filtrirni papir za kavo, gazo ali kaj podobnega, in nalijemo v čisto steklenico. Bezgov gin postrežemo s tonikom in veliko ledu in že lahko uživamo v osvežilnem ginu s poletnim okusom.
Sladoledne lučke iz bezga in jagod
Ainesosat
- bezgov sirup
- joitakin mansikoita
- yhden sitruunan mehu
Valmistautuminen
Pripravimo bezgov sok in vanj iztisnemo sok ene limone. Jagode narežemo na tanke rezine ali kocke. Stresemo jih v sok in napolnimo modelčke za lučke. Zamrznemo in potrpežljivo počakamo.