Tänään esittelemme sinulle reseptin täyteläiseen ranskalaiseen silkkipiirakkaan, joka on nopea ja helppo jälkiruoka. Mmmm, meillä kuolaa jo...
Francoska svilena pita ima skorjo iz piškotov Oreo, bogat in kremast nadev, preko pa še stepeno smetano! Sladica ne vsebuje jajc in je odlična za prihajajoče praznike.
Ainesosat
Za testo
- 230 g piškotov Oreo
- 3 ruokalusikallista sulatettua voita
Za nadev
- 260 g sladkorja
- 4 večja jajca
- 30 g stopljene čokolade za kuhanje
- 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
- 140 g masla (sobna temperatura)
- 300 ml smetane
- 4 čajne žličke sladkorja v prahu
Za preliv
- 230 ml smetane
- 2 ruokalusikallista tomusokeria
- 1 tl vaniljauutetta
- ostružki čokolade ali kakav v prahu
Priprava
Pečico predhodno ogrejte na 180 stopinj Celzija. Z maslom namažite pekač za pito (lahko uporabite tudi sprej za kuhanje). Zdrobite piškote Oreo v fine drobtine, dodajte stopljeno maslo in s pomočjo multipraktika mešajte tako dolgo, da nastane homogena masa. Maso prenesite v pekač in pritisnite ob dno. Pecite 10 minut. Pustite, da se poplnoma ohladi. V manjši ponvi zmešajte sladkor in jajca. Na srednje močnem ognju neprestano mešajte, a naj ne zavre. Odstavite z ognja in vmešajte stopljeno čokolado in vaniljo. Pustite, da se ohladi in občasno premešajte. S pomočjo električnega mešalnika razmešajte maslo (2 do 3 minute). Postopoma dodajate ohlajeno čokoladno maso in mešajte na visoki stopnji 5 minut, da postane penasto. V čisti posodi s pomočjo električnega mešalnika stepite smetano in nato vmešajte sladkor. Smetano s sladkorje vmešajte v čokoladno maso. Mešanico enakomerno razporedite po testu. Pustite, da se hladi 6 ur. Z električnim mešalnikom stepite smetano, sladkor in vaniljo na visoki stopnji. Po vrhu enakomerno razporedite in okrasite s čokoladnimi ostružki ali pa s kakavom v prahu. Pa sladek dober tek!