C'est en 1870 que l'auberge Šiker a ouvert ses portes à Močna. A cette époque, Mihael Schicker épousa Ana Holler. Ils possédaient une ferme et une distillerie, et l'auberge servait principalement de l'eau-de-vie, du cidre et du vin fait maison. Aujourd'hui, la sixième famille Šiker perdure, qui constitue un véritable trésor de cuisine et de vin. ...
Močna 7
Pernica
Bilo je leta 1870, ko je v Močni svoja vrata odprla gostilna Šiker. Takrat se je k Ani Holler priženil Mihael Schicker. Imela sta kmetijo in žganjekuho, v gostilni pa so točili predvsem žganje, jabolčnik in domače vino. Danes se nadaljuje že šesti Šikerjev rod, ki je prava zakladnica kulinarike in vina. Pod gostilno se nahaja večja, stara obokana klet, v kateri je vinoteka z vini različnih proizvajalcev. Ob vseh jedeh si bomo lahko izbrali specialitete s sezonskega jedilnega lista. Za začetek lahko poskusimo goveji karpačo ali hladni tris (pršut divjega prašiča, jelenova salama, mladi kravji sir). Kot se za jesenski čas spodobi, je priporočljivo poskusiti zavitek iz jedilnih buč in kostanja, sladkosnedi pa se ne bodo mogli izogniti kostanjevi panakoti. V gostilni imajo tri hišne sommelierje, ki bodo omogočili, da bo kombinacija vina in jedi za nas zagotovo nekaj posebnega. Kot specialiteto hiše nam bodo ponudili pečeno račko z mlinci, srno v lovski omaki, sline pa si bomo pocedili nad divjačinskimi medaljoni z lisičk ami in sirovimi štruklji. Lahko izbiramo tudi med ponudbo brezmesnih jedi: pečene bučke z ovčjim sirom, sirovi in pehtranovi štruklji s smetanovo omako … Kot se za obisk gostilne Šiker spodobi, moramo obvezno poskusiti slastno šarloto, ki je prepoznaven znak gostilne. Pod gostilno je jezero Pristava, kjer se lahko sprehodimo ali uživamo v ribolovu. Ogledamo si lahko tudi kmečki muzej, ki je v gospodarskem poslopju. Gostilna Šiker je prava slovenska gostilna, ki združuje dolgo tradicijo z izvrstno ponudbo in kjer bo prav vsak našel nekaj zase.