Preprosta, lepljiva in sladka poslastica - sladoledna lučka, ki je pestrila poletja našega otroštva in jezike živo barvala z umetnimi barvili, je dobila urbano in stoodstotno naravno preobrazbo. Eden od trendov, ki se vrača v naravni obliki z zvrhano mero kulinarične kreativnosti. To je sladoledna lučka!
Sladoledne lučke prikličejo spomine na poletne dni, ko smo kot otroci komaj čakali, da v našo ulico zapelje tovornjak z zmrznjeno hrano, ki je s svojim zvenečim mikrofonom glasno oznanjal svoj prihod. Po uspešnem moledovanju staršev za bankovec ali dva smo s prijatelji tekli po limonino respectivement jagodno lučko. Le-ta je bila narejena iz vode, umetnih sladil, barvil in ojačevalcev okusa ter se je v poletni vročini topila tako hitro, da smo si med veselim sladkanjem oblizovali prste in celo komolce. Takrat nam ni bilo mar, da smo imeli po brezskrbnem sladkanju modra in rdeča usta, majico in superge, mrzle lučke so bile del otroške poletne zabave in najslajši način za odganjanje poletne vročine. O pravem sadnem soku in okusnih koščkih svežega sadja, ki smo jih pričeli ceniti malce kasneje, ni bilo ne duha ne sluha, zato smo jih kaj kmalu pustili za seboj in svojo pozornost namenili bolj sofisticiranim gurmanskim sladoledom in sorbetom. Do danes, saj so naše brbončice ponovno osvojile sladoledne lučke, vendar tokrat izdelane po vzoru mehiških tradicionalnih sladolednih lučk iz naravnih sestavin, ki jim Mehičani pravijo paletas.
Prve sadne lučke in paleteria La Michoacana
Kupi živobarvnih sladolednih lučk, zavitih v prozorno folijo in zloženih ena na drugo, privlačijo pogled, vzbujajo skomine in obljubljajo sladka (a ne preveč) nebesa za vse, ki stavijo na sveže in 100-odstotno naravno. Če bi mehiške paletas metali v isti koš kot masovno producirane lučke iz umetno slajene in obarvane vode, ki smo jih z užitkom oblizovali v otroštvu, bi jim storili gromozansko krivico. Paletas so namreč tradicionalne sladoledne lučke, ki jih Mehičani izdelujejo iz zgoščenega sadnega soka, koščkov pravega sadja in aromatičnih začimb. Paletas še takšnega skeptika navdušijo z vibrantnimi barvami in omamnimi okusi po mangu, kokosu, guavi, jagodi, vaniliji, hibiskusu, orehu, brusnici, lubenici, rumu z rozinami, ananasu s čilijem v prahu, kumari s čilijem v prahu, pistaciji, tamarindu …
Za razliko od zgodovine sladoleda, ki je izredno dobro dokumentirana, je zgodovina sladolednih lučk paletas zavita v tančico skrivnosti. Po stari mehiški legendi naj bi led s svežim sadjem uživali že azteški vladarji, ki so po led na vulkan Popocatépetl na obrobju Mexico pošiljali svoje služabnike. Dugi viri pričajo, da se je živahno dogajanje na področju sladolednih lučk pričelo, ko je Mehika leta 1810 pridobila neodvisnost od Španije, saj je led takrat postal dostopen tudi nižjim slojem. V tem času so se pojavili tudi paleteros, ulični prodajalci sladolednih lučk, ki so hitro postali zaščitni znak mehiške kulture. Eden izmed glavnih izumiteljev mehiških sladolednih lučk je Ignacio Alcázar, ki se je v 40. letih prejšnjega stoletja, po več letih izdelovanja sladolednih lučk, odpravil iz rodnega mesta Tocumbo, Michoacán, v Mexico City in leta 1946 s pomočjo brata in prijatelja odprl prvo paleterio La Michoacana. Majhna prodajalna je sčasoma postala znamka, ki je sadne lučke popularizirala po celotni državi. Dandanes je tako skorajda nemogoče obiskati mehiško mestno četrt, ne da bi naleteli na eno izmed tisočih prodajaln z napisom La Michoacana oziroma majhne trgovinice, ki v svoji ponudbi ne bi zajemala tudi sladkih zamrznjenih dobrot.
Newyorški People’s Pops
V kolikor nas pot zanese v mesto, ki nikoli ne spi, se moramo ustaviti v tamkajšnji priljubljeni prodajalni sladolednih lučk People’s Pops, qu'il a créé David Carrel. Od odprtja leta 2008 lahko danes v mestu najdemo že štiri uspešne prodajalne People’s Pops, z gurmanskimi lučkami inovativnih okusov – malina z baziliko, jagoda z rabarbaro, lubenica s kumaro, borovnica z breskvijo (njihov najbolje prodajani okus) … – pa se lahko posladkamo tudi na newyorških kulinaričnih tržnicah Farmer’s Market.
Pop Nation v Kaliforniji
Med potepom po okolici San Fransisco bomo naleteli na 100% naturel, veganske in brezglutenske lumières de la crème glacée. Najbolj priljubljeni okusi kalifornijske družinske prodajalne ročno izdelanih gurmanskih sladolednih lučk Pop Nation so slana čokolada, kremna jagoda z baziliko in jagodna limonada. Pri Pop Nation jim ni vseeno za okolje, zato so njihove vrečke reciklažne in palčke biološko razgradljive. Kot podjetje skrbno pazijo, da njihova proizvodnja odpadkov ne zajema več kot eno vrečo smeti na teden, vso odvečno hrano pa mečejo na kompost, s katerim hranijo skupne vrtove.
Jeruzalemske sadne lučke
V Tel Avivu s svojimi sladolednimi lučkami navdušuje Nomi Zysblat. Izšolana kuharska mojstrica se je v sladoledne lučke iz sezonskega sadja, ki so jo očarale z živimi barvami in intenzivnimi okusi, zaljubila med odkrivanjem latinskoameriških četrti New Yorka. Nomi, ki je takrat delala v Brooklyn, se je pred vrnitvijo v Israël odpravila v Mexico, kjer se je obrti izdelave sladolednih lučk naučila od tamkajšnjih avtentičnih palaterosov. Ker Nomi rada eksperimentira, v njeni ponudbi poleg klasičnih – ananas s čilijem, avokado, pražen kokos, jalapeno-limeta in guava – najdemo tudi nenavadne okuse, kot so tahini, čaj, datljev med, granatno jabolko in vino. Nomine paletas lahko preizkusimo na kulinaričnih festivalih, tržnicah in na stojnici na železniški postaji v Jeruzalemu.
Sladkanje v španski La Rambli
Traditionnel mehiške lučke paletas najdemo tudi v L'Europe . Če jih želimo okusiti v Barcelone, se moramo podati na kulinarično tržnico Mercat de Sant Josep de la Boqueria na vedno živahni La Rambli, kjer nas vabljive pričakajo lično zložene za stekleno vitrino ene od tamkajšnjih številnih buhtečih stojnic s svežim sadjem in sadnimi sokovi.
Londonski Ice Kitchen
London je priča pravi rapsodiji lumières de la crème glacée iz naravnih sestavin, saj so si z mnogimi ponudniki zagotovile trdno mesto na vseh tamkajšnjih kulinaričnih tržnicah, marketih, dogodkih in festivalih. Eden izmed njih je Ice Kitchen, kulinarični projekt, za katerim stojita Cesar Roden in njegova teta Nadia Roden, ki stavita na ročno izdelavo in domiselno mešanje okusov. Ice Kitchen se tako ponaša s kombinacijami, kot so sladka hruška in ingver, mandljeva čokolada in med, čokolada in pečena breskev, pehtran in vanilija …
Paletas v Berlinu
Med odkrivanjem “hipsterske” berlinske soseske Friedrichshain se ustavimo v Paletas Berlin, ki pri izdelavi gurmanskih sladolednih lučk sledi trendu uporabe izključno naravnih sestavin in mešanja nenavadnih, a za naše brbončice izredno všečnih okusov. Navdušile nas bodo lumières de la crème glacée, ki imajo okus po pravem fruit et vitalnosti – malina in vanilija, pomaranča in rožmarin, borovničeva cheesecake pita, hibiskus in malina, prosecco in jagoda, pina colada, aperol in pomaranča …
Ko sladoledne lučke niso več samo za otroke
Sladoledne lučke, ki smo jih v otroštvu poznali kot zamrznjeno zmes vode, sladkorja in nedoločljive umetne arome, je v odraslost popeljala (naraščajoča) peščica obrtniških prodajaln, specializiranih za izdelovanje in prodajo lumières de la crème glacée iz pravega sadja, ki jih danes najdemo vsepovsod po svetu. Ustvarjalni izdelovalci in prodajalci so paletas predstavili množicam v svojih mestih, jih navdušili s slastno alternativo klasičnim desertom in se obdržali po zaslugi nenehne inovativnosti – kreativnim okusom, kot sta čokolada z morsko soljo in jagoda z baziliko, se enostavno ni mogoče upreti.
Plus d'information:
www.paletas-berlin.com
www.icekitchen.co.uk
www.boqueria.info
www.paletas.co.il
www.thepopnation.com
www.lamichoacanapaletas.com