fbpx

Comment bien conserver les aliments ?

Nous avons probablement tous rencontré un morceau de fromage moisi ou du pain séché dans la cuisine. Pour ne plus se moquer de tels désagréments, nous pouvons simplement apprendre à bien conserver les aliments. Découvrez comment, où et combien de temps conserver les fruits, les légumes, le pain, le fromage, la viande, les œufs et les herbes.

Des fruits

Banane, hruške, paradižniki et melon bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi baies (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve et nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Les agrumes je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.

EN SAVOIR PLUS: Choisir des aliments bio n'a jamais été aussi facile

Légumes

V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare et prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate et des radis bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Patates v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.

Herbes

Persil et coriandre bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Romarin et thym bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, ciboulette pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.

Meso, ribe in jajca

Œufs ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami et bacon, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Coquilles et sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Viande fraîche, la volaille et dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.

Kruh in sir

Pain lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Fromage lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.

Slikovni prikaz shranjevanja živil
Slikovni prikaz shranjevanja živil

Plus d'information

Adapté et adapté de :
buzzfeed.com

Avec vous depuis 2004

De l'année 2004 nous recherchons les tendances urbaines et informons quotidiennement notre communauté d'adeptes des dernières nouveautés en matière de style de vie, de voyage, de style et de produits qui inspirent avec passion. À partir de 2023, nous proposons du contenu dans les principales langues mondiales.