Vous aimez les châtaignes ? Ne vous contentez pas de manger bouilli et cuit. Les châtaignes sont un excellent ingrédient dans de nombreux plats. Les châtaignes peuvent être utilisées pour faire du cake, des gnocchis, de la confiture, du cake...
Les meilleures recettes aux châtaignes pod eno streho. Po ulicah se že vije značilen vonj po pečenem kostanju, ker pa vemo, da peko in kuhanje kostanja že obvladate (če ne, si preberite prispevek Comment préparer les meilleures châtaignes ?), vam tokrat predstavljamo recepte, katerih glavna sestavina je kostanj.
EN SAVOIR PLUS: Quel est le moyen le plus rapide de préparer des châtaignes ?
Zakaj kostanj? Ker je bogat s škrobom in ker je odličen vir vlaknin, vitamina C in mineralov. Več o njegovih pozitivnih učinkih si lahko preberete v prispevku 10 zdravilnih učinkov kostanja je dokaz, da niso vse slastne stvari v življenju nezdrave, o slastnih receptih s kostanjem pa v nadaljevanju.
Najboljši recepti s kostanjem:
Recept – kostanjeva juha
Sestavine za kostanjevo juho:
- 20 g de beurre
- échalote
- večja korenina pastinaka
- srednje velika korenina zelene
- 2 stebli zelene
- 2 srednje veliki jabolki
- 300 g kuhanega kostanja
- 1 litre de bouillon de légumes
- sel
- poivre
- malo sladke smetane
- une pincée de muscade
Postopek priprave kostanjeve juhe:
Na drobne kocke narežimo opran in olupljen pastinak, korenino zelene in šalotko ter stebli zelene in olupljeni jabolki. Medtem v loncu razpustimo maslo in dodajmo najprej nasekljano šalotko, pastinak in korenino zelene ter pražimo približno 10 minut. Dodajmo preostalo nasekljano zelenjavo, solimo in popramo ter dodajmo ščepec naribanega muškatnega oreščka. Po približno 10 minutah dodajmo olupljen kostanj in vse skupaj zalijmo z vročo zelenjavno juho. To kuhajmo približno pol ure, da se vsa zelenjava zmehča, nato pa jo zmešajmo s paličnim mešalnikom. Postrezimo z nekaj kapljicami olivnega ali bučnega olja.
Recette - confiture de marrons maison :
Sestavine za domačo kostanjevo marmelado:
- 1000 g de vraies châtaignes
- 500 g de sucre roux
- 1 cuillère à café de poudre de vanille
- 200 ml d'eau (dans laquelle les marrons ont été préalablement cuits)
Le processus de fabrication de la confiture de marrons maison :
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!
Recept – čokoladna kostanjeva torta brez peke
Ingrédients pour le gâteau aux marrons et au chocolat :
Pour le remplissage:
- 1 kg de châtaignes
- 150 g de chocolat comestible ou noir
- 3 cuillères à soupe de rhum
- 200 ml de crème douce
Pour la vinaigrette :
- 100 g de chocolat comestible ou noir
- une cuillerée de beurre
Le processus de fabrication d'un gâteau aux marrons et au chocolat sans cuisson :
Najprej pripravilo polnilo. Kostanje olupimo, tudi notranjo lupinico, in kuhamo v vodi tako dolgo, dokler se ne zmehčajo, kar traja približno pol ure. Nato segrejemo smetano skoraj do vretja in v njej stopimo 150 g jedilne ali temne čokolade. Dodamo še 3 žlice ruma, ki se h kostanju in čokoladi čudovito poda. Maso zmiksamo skupaj s kostanji, pri čemer dobimo teksturo, podobno redkemu pireju. Brez skrbi, masa se bo pozneje strdila. Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj vlijemo pridobljeno zmes. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za manj časa v skrinjo. Toliko, da se strdi. Sledi še preliv. Ko se torta strdi, v vodni kopeli stopimo 100 g čokolade in žlico masla. S prelivom prelijemo torto, ko je ta nekoliko ohlajen, torej mlačen in ne vroč. Postavimo nazaj v hladilnik in ponudimo, ko se tudi preliv na torti shladi. Po želji okrasimo. Pa sporočite, kako vam je uspelo. Dober tek!
Recept – italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”
Sestavine za italijanski kostanjev kolač ”castagnaccio”:
- 500 g kostanjeve moke
- 80 g de sucre en poudre
- 5 žlic kokosove maščobe
- 1 litre d'eau
- 50 g pinjol
- 75 g rozin (namočenih v soku polovice pomaranče)
- 2 veliki žlici nasekljanega rožmarina
- 1/2 pomaranče
Postopek priprave italijanskega kostanjevega kolača ”castagnaccio”:
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj Celzija in z dvema žlicama kokosove maščobe naoljimo pekač. V večji skledi zmešamo kostanjevo moko in sladkor. Umešamo 3 žlice maščobe in nato med mešanjem počasi dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Zmes vlijemo v pekač in jo potresemo z rozinami (ki smo jih vsaj deset minut namakali v pomarančnem soku), pinjolami in drobno nasekljanim rožmarinom. Pečemo približno 50 minut.
Recept – bučna juha s kostanji
Sestavine za bučno juho s kostanji:
- 50 g de beurre de coco
- 2 majhni čebuli
- 850 g buče
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 300 g olupljenega kuhanega kostanja
- sel
- poivre
- noix de muscade
- 2 cuillères à soupe de crème
- 1 zvrhana žlica smetane za kuhanje
Navodila za pripravo bučne juhe s kostanji:
Kostanj skuhamo, ohladimo in olupimo. Bučo očistimo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo in sesekljamo. V večjem loncu za juhe raztopimo maslo in na njem popražimo čebulo. Dodamo kocke buče in mešamo še približno pet minut. Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo, dokler se buča ne zmehča. Dodamo kostanj, začinimo po okusu in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Juhi dodamo žlico smetane za kuhanje, premešamo in postrežemo. Dober tek!