La salade française est indispensable lors des pique-niques, des fêtes et sur une table de fête. Si vous préparez cette salade de légumes crémeuse avec des pommes de terre, des carottes, des cornichons, des petits pois, des œufs et de la mayonnaise selon cette recette, ce sera la première chose qui manquera sur la table. Lécher les doigts et tartiner de pain !
Francoska solata je zelo okusna zelenjavna solata, ki popestri vsak piknik, zabavo in praznike. Priprava vam bo vzela malo časa, če se je lotite po spodnjem receptu, pa jo boste na koncu s kruhom pomazali!
EN SAVOIR PLUS: Recette : mayonnaise maison rapide
Če želite, jo lahko pripravite iz domače majoneze. Tudi zanjo imamo recept: Domača majoneza na hitro. Pa naj vam tekne!
Recept – francoska solata:
Sestavine – francoska solata:
- 300 g de pommes de terre
- 200 g majoneze
- 2 oeufs
- 150 g graha (po možnosti svežega)
- 150 g korenčka
- 100 g kislih kumaric
- 80 g gorčice
- 3 ščepce soli oz. po okusu
- 1–2 ščepca sveže mletega popra oz. po okusu
Postopek priprave francoske solate:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na kocke. Ravno tako na koščke narežemo kumarice. Grah izluščimo. V kozico damo krompir in dodamo toliko hladne vode, da je ves krompir prekrit. Vodo solimo, pustimo, da zavre, in na zmerne ognju/temperaturi kuhamo, vse dokler se krompir ne zmehča (pribl. 10 minut). V drugi kozici ta čas v osoljeno vodo stresemo korenje in grah ter kuhamo do 10 minut. Odcedimo, ohladimo in vso zelenjavo prestavimo v večjo skledo. Nato se lotimo kuhanja jajc. Položimo ju v hladno vodo in počakamo, da ta zavre. Kuhamo še pet minut, nato jajci ohladimo pod mrzlo vodo in olupimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Slednje narežemo na majhne kocke, medtem ko rumenjake nadrobimo. Oboje dodamo zelenjavi. Dodamo še gorčico in majonezo ter solimo in popramo. Dobro premešamo. Ohladimo in postrežemo hladno. Če francoska solata ni dovolj kisla, dodamo vinski kis ali tekočino od kumar. Pa dober tek!