Recept: francoska solata, ki jo boste s kruhom pomazali

Recept - francoska solata

Francoska solata je nepogrešljiva na piknikih, zabavah in praznično obloženi mizi. Če to kremno zelenjavno solato s krompirjem, korenjem, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo pripravite po tem receptu, bo prva stvari, ki bo zmanjkala na mizi. Za prste obliznit in s kruhom pomazat!

Francoska solata je zelo okusna zelenjavna solata, ki popestri vsak piknik, zabavo in praznike. Priprava vam bo vzela malo časa, če se je lotite po spodnjem receptu, pa jo boste na koncu s kruhom pomazali!

PREBERITE ŠE: Recept: domača majoneza na hitro

Francoska miza ne sme manjkati na nobeni praznično obloženi mizi.
Francoska solata ne sme manjkati na nobeni praznično obloženi mizi.

Če želite, jo lahko pripravite iz domače majoneze. Tudi zanjo imamo recept: Domača majoneza na hitro. Pa naj vam tekne!

Recept – francoska solata:

Sestavine – francoska solata:

  • 300 g krompirja
  • 200 g majoneze
  • 2 jajci
  • 150 g graha (po možnosti svežega)
  • 150 g korenčka
  • 100 g kislih kumaric
  • 80 g gorčice
  • 3 ščepce soli oz. po okusu
  • 1–2 ščepca sveže mletega popra oz. po okusu

Postopek priprave francoske solate:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na kocke. Ravno tako na koščke narežemo kumarice. Grah izluščimo. V kozico damo krompir in dodamo toliko hladne vode, da je ves krompir prekrit. Vodo solimo, pustimo, da zavre, in na zmerne ognju/temperaturi kuhamo, vse dokler se krompir ne zmehča (pribl. 10 minut). V drugi kozici ta čas v osoljeno vodo stresemo korenje in grah ter kuhamo do 10 minut. Odcedimo, ohladimo in vso zelenjavo prestavimo v večjo skledo. Nato se lotimo kuhanja jajc. Položimo ju v hladno vodo in počakamo, da ta zavre. Kuhamo še pet minut, nato jajci ohladimo pod mrzlo vodo in olupimo. Rumenjake ločimo od beljakov. Slednje narežemo na majhne kocke, medtem ko rumenjake nadrobimo. Oboje dodamo zelenjavi. Dodamo še gorčico in majonezo ter solimo in popramo. Dobro premešamo. Ohladimo in postrežemo hladno. Če francoska solata ni dovolj kisla, dodamo vinski kis ali tekočino od kumar. Pa dober tek!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: zelenjavni fond, s katerim boste izkoristili raznovrstno zelenjavo in njene ostanke