Il est temps que notre cuisine sente le pain d'épices au miel, les étoiles à la cannelle, les croissants aux noix, les baisers à la noix de coco et autres gourmandises festives qui nous rappellent que l'heure est aux retrouvailles joyeuses et aux douceurs festives.
Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.
1. Božične zvezdice
Ingrédients :
- 400g bele moke
- levure chimique
- cannelle
- 200g masla
- 180g rjavega sladkorja
- 3 jaunes d'œufs
- 2 žlice kisle smetane
Préparation: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.
2. Medeni medenjaki
Ingrédients :
- 150g margarine
- 2 jajca
- 500g bele moke
- 1 cuillère à soupe de cacao
- 150g medu
- levure chimique
- sucre vanillé
- cannelle
- gingembre
- clous de girofle
Préparation: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.
3. Kokosovi poljubčki
Ingrédients :
- 120g masla
- 80g sladkorja
- vanlijev sladkor
- 1 oeuf
- 200g bele moke
- levure chimique
- 50g kokosove moke
Préparation: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.
4. Orehovi kifeljčki
Ingrédients :
- 500g bele moke
- 350g masla
- 150g mletih orehov
- 280g belega sladkorja
- 2 oeufs
- 1 jaune d'oeuf
- sucre vanillé
- sucre glace
Préparation:
V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.
5. Lešnikovi piškotki
Ingrédients :
- 220g masla
- 220g sladkorja v prahu
- 2 jaunes d'œufs
- cannelle
- 220g mletih lešnikov
- 400g pšenične bele moke
Préparation: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.