fbpx

Grenka kumara? Ne vrzite je stran – s tem enostavnim trikom bo v eni minuti spet hrustljava in slastna!

Foto: envato

Ste že kdaj ugriznili v kumaro in vas je presenetil neprijeten grenak okus? Kako ji lahko v nekaj minutah odstranite grenčino in jo brez skrbi dodate v solato? Grenka kumara ne bo nikoli več problem!

Ni hujšega kot grenka kumara v solati! Kumare na prvi pogled delujejo brezhibno. So sveže, čvrste in vabljive s svojo značilno zeleno barvo, obljubljajo blag in sočen okus. A včasih že ob prvem grižljaju presenetijo z izrazito grenčino, ki pokvari ves trud pri pripravi obroka.

Mnogi mislijo, da je grenka kumara pokvarjena ali neprimerna za uživanje, vendar resnica ni tako dramatična. Grenak okus nastane zaradi naravnih snovi, ki se kopičijo predvsem v koncih in tik pod lupino. Te spojine se razvijejo, če kumarica med rastjo doživi sušo, vročino ali druge obremenitve.

Održite vrh. Foto: Freepik

Čeprav grenčina ni nevarna, je dovolj moteča, da bi jo marsikdo najraje takoj zavrgel. A to ni potrebno – obstaja učinkovit trik, s katerim lahko grenak okus hitro odstranite.

Kako odstraniti grenak okus s preprostim trikom?

Ko kumaro prinesete domov, jo najprej dobro operite pod hladno vodo. Nato s kuhinjskim nožem previdno odrežite vrh, približno centimeter širok kos. Ta odrezani del bo ključen za naslednji korak. Z njim začnite krožno drgniti odrezano površino kumarice. Že po nekaj trenutkih boste opazili, kako se na rezu začne nabirati gosta bela pena.

Prav ta pena pomeni, da se grenke snovi sproščajo iz notranjosti. Nadaljujte drgnjenje približno pol minute, da odstranite čim več grenčine. Ko pene neha nastajati, jo obrišite s papirnato brisačo ali čisto kuhinjsko krpo in kumarico še enkrat sperite pod hladno vodo. Po tem bo njen okus veliko prijetnejši in primeren za uživanje.

Kaj pomeni pena na odrezanem delu kumare?

Bela pena, ki nastane med drgnjenjem, ni nič nevarnega. Gre za povsem naravno reakcijo med sokovi v kumarici in mehanskim trenjem. Zaradi tega se grenke spojine sprostijo na površino. Ko jih obrišete in sperete, odstranite večino grenkobe.

Naj bo vaša solata okusna in ne grenka. Foto: Freepik

Če pene nastane veliko, je to znak, da je grenčina v kumari res prisotna v večji meri, zato je še toliko bolj pomembno, da postopek izvedete temeljito. Presenečeni boste, kako dobro deluje.

Kako izbrati čim bolj okusne kumare?

Že pri nakupu lahko zmanjšate možnost, da boste domov prinesli grenke kumare. Izbirajte takšne, ki so enakomerno zelene barve, brez rumenkastih madežev ali mehkih koncev. Na dotik morajo biti čvrste in napete.

Če jih ne boste uporabili takoj, jih shranite v hladilniku, najbolje v predalu za zelenjavo. Pred pripravo jih ne umivajte, saj vlaga pospešuje kvarjenje in mehčanje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.