Imogen Adams, studentica londonskog sveučilišta Brunel, razvila je uređaj koji će mnogima olakšati posjet restoranima. Ally, kako ju je nazvala, odmah će detektirati tvari u hrani na koje biste mogli biti alergični i tako spriječiti da se vaše gurmansko iskustvo pretvori u neugodno.
Saveznik deluje tako, da majhen košček hrane in kapljo vode vstavite v majhno silikonsko posodico, še preden naredite prvi grižljaj. Tako se bosta vzorca potopila v testni trak, ki ga nato vstavite v režo v napravici. Na mobilniku zaženite aplikacijo, na sredini napravice pritisnite gumb in počakajte 60 sekundi, da se proces testiranja zaključi. Na telefonu nato preberete rezultate, hkrati vam pa tudi Ally z vibriranjem signalizira, ali obstaja nevarnost ali ne. Polovica testnega traku je premazana z encimom laktaza, ki se ob prisotnosti laktoze v hrani obarva. Test pravzaprav spominja na nosečniški test, saj tester ob prisotnosti določenega hormona tudi spremeni barvo.
Avtorica ocenjuje, da bo napravica na trgu stala približno 28 eura, testni trak pa 0,17 evra.
Galerija – ALLY: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani
Više informacija:
brunel.ac.uk