fbpx

Ally: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani

ALLY: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani.

Imogen Adams, študentka londonske univerze Brunel je razvila napravico, ki bo mnogim olajšala obiske v restavracijah. Ally, kot jo je poimenovala, bo namreč v hrani takoj zaznala snovi, na katere ste morda alergični, ter s tem preprečila, da bi se vaša gurmanska izkušnja spremenila v neprijetnost.

Ally deluje tako, da  majhen košček hrane in kapljo vode vstavite v majhno silikonsko posodico, še preden naredite prvi grižljaj. Tako se bosta vzorca potopila v testni trak, ki ga nato vstavite v režo v napravici. Na mobilniku zaženite aplikacijo, na sredini napravice pritisnite gumb in počakajte 60 sekund, da se proces testiranja zaključi. Na telefonu nato preberete rezultate, hkrati vam pa tudi Ally z vibriranjem signalizira, ali obstaja nevarnost ali ne. Polovica testnega traku je premazana z encimom laktaza, ki se ob prisotnosti laktoze v hrani obarva. Test pravzaprav spominja na nosečniški test, saj tester ob prisotnosti določenega hormona tudi spremeni barvo.

Avtorica ocenjuje, da bo napravica na trgu stala približno 28 evrov, testni trak pa 0,17 evra.

Galerija – ALLY: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani

Dodatne Informacije

Več informacij:
brunel.ac.uk

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!