fbpx

Kada počinje Advent 2023.: izradite sami adventski vijenac

Fotografija: envato

Kako se približava blagdansko vrijeme - Advent 2023., mnogi od nas žele uroniti u blagdanski duh i pripremiti se za radosnu proslavu Božića. Jedna cijenjena tradicija koja pomaže u stvaranju raspoloženja je adventski vijenac. Osim svoje dekorativne privlačnosti, adventski vijenac ima važnu simboliku i važan je način odbrojavanja tjedana do Božića.

Advent 2023 se začne 3. decembra in traja do 24. decembra. Točen datum se lahko razlikuje glede na leto, saj se začetek adventa vedno prilagaja datumu božiča, ki je 25. decembra. Sprejemanje tradicije adventnih venčkov je čudovit način, da prazničnemu času vdahnete globlji pomen. Od spodbujanja občutka pričakovanja in priprav do posredovanja dragocenih lekcij in ustvarjanja trajnih spominov, adventni venček ponuja večplasten pristop k praznovanju pravega duha božiča.

Torej, ko se podajate na pot proti 25. decembru, razmislite o vključitvi te brezčasne tradicije v svoj praznični repertoar in naj vas soj sveč vodi skozi sezono, polno upanja, veselja in ljubezni.

Fotografija: Cottonbro/Pexels

Advent 2023: zakaj bi morali imeti adventni venček

Pričakovanje

Adventni čas je čas pričakovanja in upanja. Venec s štirimi svečami predstavlja štiri tedne pred božičem. Če vsak teden prižgemo svečo, se ustvari občutek pričakovanja, ki poveča navdušenje, ko se bliža božič. Sodelovanje v tem obredu spodbuja premišljen pristop k letnemu času, kar vam omogoča, da uživate v veselju pričakovanja in cenite razkrivajočo se čarobnost božiča.

Priprema

Z adventnim venčkom ustvarite določen prostor in čas za razmislek sredi prazničnega vrveža. Služi kot opomnik, da upočasnite, cenite sedanji trenutek in pripravite svoje srce in dom na pravi božični duh. Dejanje prižiganja sveč postane simbol osvetlitve poti do veselja, ljubezni in miru, spodbuja občutek umirjenosti in pripravljenosti na prihajajoče praznike.

Božič ni le zgodovina

Adventni venček je pripomoček za poučevanje in krepitev duhovnega pomena božiča. Družinam ponuja priložnost, da se zberejo, izmenjajo zgodbe in razpravljajo o globljem pomenu sezone. Vključitev adventnega venčka v vaše praznične običaje zagotavlja oprijemljiv način za prenos vrednot ljubezni, prijaznosti in vere na mlajše generacije ter ustvarjanje trajnih spominov in povezav.

Fotografija: Cottonbro/Pexels

5 pomenov, ki se skrivajo v adventnem venčku

Krug

Simbolizira večnost in neskončno Božjo ljubezen. Krožna oblika venčka predstavlja Božjo neskončno naravo in večno življenje, ki ga najdemo v Kristusu.

Zimzelene veje

Pomeni večno življenje in upanje, ki vztraja tudi v najtemnejših časih. Uporaba zimzelenih vej odraža trajno naravo Božje ljubezni in obljubo novih začetkov.

Svijeće

Vsaka sveča predstavlja drugačen vidik adventnega časa – upanje, mir, veselje in ljubezen. Njihovo prižiganje postopoma vsak teden simbolizira naraščajočo svetlost, ki jo Kristus prinaša na svet.

Barvne sveče

Vsaka barva ima pomen. Vijolične sveče predstavljajo pokoro in pripravo, rožnate simbolizirajo veselje, osrednja bela sveča, ki se pogosto prižge na božični dan, pa predstavlja Kristusovo čistost in svetlobo.

Fotografija. Cottonbro/Pexels

Kako narediti svoj adventni venček

Ustvarjanje lastnega adventnega venčka je čudovit način za personalizacijo te tradicije.

Za izdelavo potrebuje:

  • Okroglo osnovo za venec
  • Štiri sveče (tri vijolične, ena roza)
  • Eno sredinsko belo svečo
  • Zimzelene veje ali umetno zelenje
  • Dekorativne elemente (trakovi, storži, okraski)

Sveče enakomerno namestite okoli podstavka venca in jih pritrdite s svečniki. Osrednjo belo svečo postavite na sredino venčka. Okoli venčka razporedite zimzelene veje in jih pritrdite s cvetlično žico ali vročim lepilom. Poskrbite, da bo zelenje enakomerno porazdeljeno za uravnotežen videz. Bodite ustvarjalni z dekorativnimi elementi. Dodajte trakove, storže ali okraske, da povečate praznični občutek venčka.

Začnite prvo adventno nedeljo s prižigom ene vijolične sveče. Vsako naslednjo nedeljo prižgite dodatno svečo, izmenično vijolično in rožnato. Na božični dan prižgite osrednjo belo svečo v praznovanje Kristusovega rojstva.

Fotografija: Cottonbro/Pexels

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.