fbpx

Recept: poznati božićni puding, poslastica za oči i usta

Tradicionalni angleški božični puding

Što ako ove godine za Božić umjesto torte od oraha na stol za promjenu stavimo engleski božićni puding, prekrasan crni desert koji nije samo kulinarski vrhunac, već i prekrasan dodatak svečano uređenom stolu. Recept za famozni božićni puding svakako nije jednoličan, ali simfonija okusa zahtijeva malo više truda.

Angleški božični puding je izvirna angleška sladica, ki sega daleč nazaj v zgodovino, točneje v srednji vek, ko ga je sestavljalo še 13 sestavin, kar je bilo močno povezano z vero (Kristus in 12 apostolov). Danes je sestavin nekoliko več, saj se desert ne opira več toliko na vero, temveč bolj na zadovoljitev brbončic.

ČITAJ VIŠE: Recept: sočni browniesi s džemom od borovnica

Recept za imeniten angleški božični puding

Sestavine za angleški božični puding:

  • dobra skodelice večnamenske moke
  • 1 žlička zmletega cimeta
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • polovica žličke mletega ingverja
  • 3/4 žličke vinskega kamna
  • ščepec mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
  • pola šalice smeđeg šećera
  • 1/4 skodelice masla oz. margarine (sobne temperature)
  • 4 bjelanjka
  • 1/3 skodelice ameriških (pekan) orehov
  • pol skodelice jabolčnega soka
  • 3/4 skodelice rozin
  • 1/3 skodelice kandiranih rozin
  • 1/2 skodelice naribanega korenčka
  • 1/3 skodelice kandiranega ananasa oz. 1/4 ingverja
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.

Priprava angleškega božičnega pudinga
Sprva ”rezervirano” namastite 1,5 litra veliko posodo. V drugi zmešajte moko, vinski kamen, pomarančno lupino, klinčke, cimet in ingver. V tretji z električnim mešalnikom mešajte maslo in sladkor, dokler nista svetla in puhasta. Nato jima dodajte beljake in spet dobro premešajte. Z leseno žlico vmešajte še nekje tretjino mešanice moke in pol jabolčnega soka. Šele potem vmešajte preostalo moko, čemur sledi dodajanje rozin, korenja, ananasa in pekan orehov. Dobro pregneteno maso enakomerno porazdelite po posodi za pečenje in pokrijte s folijo. Vstavite jo v višjo posodo, v katero do polovice nalijete vodo in na ognju kuhate od dve do dve uri in pol. Ali je kuhan, preverite z zobotrebcem. Puding nato v posodi pustite stati še 10 minut, nato pa ga obrnite na krožnik. Za malce šova lahko poskrbite z brendijem, ki ga polijete po pudingu in med postrežbo prižgete.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.