Recept: imeniten božični puding, poslastica za oči in usta

Tradicionalni angleški božični puding

Kaj če bi letos za božič za spremembo namesto orehove potice na mizo postavili angleški božični puding, imenitno temno sladico, ki je ne samo kulinarični presežek, ampak tudi čudovita dopolnitev praznično okrašene mize. Recept za imeniten božični puding resda ni ''enovrstičnica'', toda za simfonijo okusov je pač potrebnega nekaj več truda.

Angleški božični puding je izvirna angleška sladica, ki sega daleč nazaj v zgodovino, točneje v srednji vek, ko ga je sestavljalo še 13 sestavin, kar je bilo močno povezano z vero (Kristus in 12 apostolov). Danes je sestavin nekoliko več, saj se sladica ne opira več toliko na vero, temveč bolj na zadovoljitev brbončic.

PREBERITE ŠE: Recept: sočni rjavčki z borovničevo marmelado

Recept za imeniten angleški božični puding

Sestavine za angleški božični puding:

  • dobra skodelice večnamenske moke
  • 1 žlička zmletega cimeta
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • polovica žličke mletega ingverja
  • 3/4 žličke vinskega kamna
  • ščepec mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
  • pol skodelice rjavega sladkorja
  • 1/4 skodelice masla oz. margarine (sobne temperature)
  • 4 beljaki
  • 1/3 skodelice ameriških (pekan) orehov
  • pol skodelice jabolčnega soka
  • 3/4 skodelice rozin
  • 1/3 skodelice kandiranih rozin
  • 1/2 skodelice naribanega korenčka
  • 1/3 skodelice kandiranega ananasa oz. 1/4 ingverja
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.

Priprava angleškega božičnega pudinga
Sprva ”rezervirano” namastite 1,5 litra veliko posodo. V drugi zmešajte moko, vinski kamen, pomarančno lupino, klinčke, cimet in ingver. V tretji z električnim mešalnikom mešajte maslo in sladkor, dokler nista svetla in puhasta. Nato jima dodajte beljake in spet dobro premešajte. Z leseno žlico vmešajte še nekje tretjino mešanice moke in pol jabolčnega soka. Šele potem vmešajte preostalo moko, čemur sledi dodajanje rozin, korenja, ananasa in pekan orehov. Dobro pregneteno maso enakomerno porazdelite po posodi za pečenje in pokrijte s folijo. Vstavite jo v višjo posodo, v katero do polovice nalijete vodo in na ognju kuhate od dve do dve uri in pol. Ali je kuhan, preverite z zobotrebcem. Puding nato v posodi pustite stati še 10 minut, nato pa ga obrnite na krožnik. Za malce šova lahko poskrbite z brendijem, ki ga polijete po pudingu in med postrežbo prižgete.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Viralni TikTok kulinarični trend: tortilja na malo drugačen način