fbpx

Recepti s jagodama: Sočne slatke greške koje morate isprobati

Jagodna pita iz treh sestavin

Vjerojatno nema ljepšeg osjećaja nego zagristi sočnu jagodu. Iako im sezona zapravo još nije ni počela, već ih možete pronaći na nekim tržnicama i policama trgovina. Ako ste već otkrili prodavača s najboljim jagodama, počastite se još pokojom kutijom i pripremite ukusan desert, jer u nastavku donosimo recepte s jagodama koje će vam slasti usta.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše tijelo. V Franciji tako ta sadež velja za prirodni afrodizijak, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Mousse od jagoda
Mousse od jagoda

Sastojci:

  • 250 g jagoda
  • 3 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 125 ml mlijeka
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • listovi matičnjaka (za dekoraciju)

priprema:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Jagodna pita iz treh sestavin
Jagodna pita iz treh sestavin

Sastojci za pitu:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 grama svježih jagoda
  • 1 žlica šećera (ili zamjene za šećer)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 šalica vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • korica i sok od pola limuna

priprema:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. Kolač od jagoda bez pečenja

Kolač od jagoda bez pečenja
Kolač od jagoda bez pečenja

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 250 g keksa s maslacem
  • 100 g kokosovog maslaca
  • 4 dcl mlijeka
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 50 g šećera
  • 30 g želatine

priprema:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jagoda
  • 800-900 g šećera
  • 2 limuna

priprema:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Tiramisu od jagoda
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Rolice s jagodama i cimetom
Jagode z vaniljevo kremo

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.