fbpx

Majica kratkih rukava ostaje ikonski komad odjeće

Od američkih marinaca, nekadašnjih filmskih zvijezda, do danas, majica je postala neizostavan komad odjeće za sve generacije. Majice se prilagođavaju vremenu u kojem živimo, prate aktualne kulturne i modne trendove. Mogu se naći na ulici (streetstyle) iu visokoj modi. Natpisima nam nešto govore ili ih nosimo neprimjećenije. Izražavaju mišljenje, viču ili se povlače u svoj svijet. Mogu se nositi oprane, nošene ili izvučene iz djedovog ormara.

Zgodovina majice sega v leto 1913, ko je postala obvezen del opreme ameriških marincev, kasneje pa se je v ameriški vojski pojavila tudi kot udobno spodnje oblačilo. Zaradi udobnega nošenja, lahkosti, prijetnega materiala in kratkih rokavov si je svojo pot utrla tudi med drugimi poklici, na primer ladjedelci, kmetovalci in rudarji. Zaradi narave dela v zaprtih in vročih prostorih so tesna in neprijetna oblačila iz srbeče volne mnogi zamenjali za preprosto pamučna košulja. To oblačilo se pojavi kot del neuradne uniforme. Od leta 1920 je tako imenovana T-shirt majica postane uradna ameriško-angleška beseda v Merriam-Websterjevem slovarju.

Naučite se zložiti majico v manj kot dveh sekundah! Oglejte si spodnji video.

Če smo jo do tedaj lahko videli zgolj na fotografijah ameriških marincev, sta jo na filmskem platnu kmalu nosila znameniti hollywoodski upornik James Dean u filmu Upornik brez razloga i Marlon Brando u Tramvaju poželenja.

Marlon Brando.
Marlon Brando.

Iz filma se je T-shirt preselil na ulice a u kombinaciji s jeansom pomenil simbol za svobodno oblačenje in spolno privlačnost. Več desetletij je T- shirt majica prevladovala v beli barvi, zaradi preprostega kroja in lahke izdelave pa se je kmalu začela njena množična proizvodnja. V petdesetih letih so bile majice prvič opremljene s potiski in napisi, ki so sledili tedanjim modnim trendom in duhu časa.

Kdo ne pozna znamenite majice z napisom “I ♥ NY“? Ameriški dizajner Milton Glaser je napis po naročilu mesta New York oblikoval že davnega leta 1977.

Znamenita majica z napisom “I ♥ NY”.
Znamenita majica z napisom “I ♥ NY”.

Kar je bilo nekoč zasnovano zgolj iz potrebe po funkcionalnosti, je danes nepogrešljiv kos oblačila za vse generacije. Je trend, ki se je nekoč pojavil zato, da bi ostal in trajal.

Sa vama od 2004

Od godine 2004 istražujemo urbane trendove i svakodnevno informiramo našu zajednicu sljedbenika o novostima u životnom stilu, putovanjima, stilu i proizvodima koji nadahnjuju sa strašću. Od 2023. nudimo sadržaj na glavnim svjetskim jezicima.