Dnevno i umjetno svjetlo navodno utječu na okus vina, utvrdile su studije..., pa su se Radgonske gorice podsjetile na stvaranje jedinstvenog pjenušca Untouched by Light koji se radi u potpunom mraku. Je li istina da se najbolje stvari događaju u mraku?
Radgonske gorice, ki so ta teden predstavile peneče pivo Netaknut svjetlošću, so pri izdelavi svoje edinstvene blagove znamke združili moči z znanstvenico Ann C. Noble – ta je namreč ugotovila, da naj bi izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privedla do spremenjenega okusa. Zmanjšala naj bi se se intenzivnost arome citrusov i povečala intenzivnost arom “kuhanega zelja ali mokrega psa”. Zato so se pri Radgonskih goricah pogumno podali v temo in v njej pripravili Netaknut svjetlošću.
Peneče vino je narejeno iz ravno prav zelenega grozdja chardonnay, pobranega ponoči, in starano v kleteh v popolni temi – počiva dve do tri leta v radgonskih kleteh, nedotaknjen od zunanjega sveta.
Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za nočno gledanje. Ko vino zapusti klet, je zaščiteno v črni, za svetlobo neprepustni steklenici, pakirani v vakuumsko zaprti vrečki, ki prepreči dostop kakršnekoli dodatne svetlobe ali stik z zrakom. In na tak način bi ga morali tudi okušati: v popolni temi v dobri družbi.
Fermentacija Untouched by Light se je začela šele pred nekaj meseci, kar pomeni, da bodo prve steklenice na voljo naslednje leto. Radgonske gorice so kljub temu že začele sprejemati prednaročila, ki jih lahko opravite tudi vi!
Više informacija:
untouchedbylight.com