Osvežitev niso le morje in bazeni, osvežitev je tudi dober koktajl, ki razvaja naše brbončice. In katerih 5 koktajlov moraš s prijateljicami poskusit letos?
Se želiš malce razvajati? Potem poskusi s temi top koktajli!
5 najboljših koktajlov za to poletje:
Koktajl Hugo z bezgovim sirupom in jagodami
Ingridienti
- 1,5 dl di spumante
- 0,3 dl di sciroppo di sambuco
- acqua minerale (a piacere)
- 3 fragole
- 1 spicchio di lime
- 8 foglie di menta
- ghiaccio
Preparazione
Jagode očisti in razreži na četrtine. Ledene kocke zdrobi in stresi v kozarec. Dodaj limeto. Penini primešaj bezgov sirup in jo nalij v kozarec, na zdrobljeni led. Dodaj jagode. Metine lističe zmečkaj s prsti, da se sprosti eterično olje. Nato jih stresi v kozarec. Po okusu prilij hladno mineralno vodo in vse skupaj dobro premešaj. Pijačo postrezi takoj.
Un mojito
Ingridienti
- lime (3 cl di succo di lime e pezzetti di lime)
- 5 cl di rum bianco
- 8 foglie di menta fresca
- 2 cucchiaini di zucchero di canna
- Acqua minerale
Preparazione
Limetin sok, lističe mete in rjavi sladkor stresi v nizek kozarec za koktajle. Sestavine pretlači s kladivcem za led, da meta spusti čudovito aromo. Kozarec napolni z zdrobljenim ledom in prilij rum. Dodaj malce mineralne vode ter okrasi z vejico mete in slamico. Rob kozarca lahko podrgneš z lističi mete, v koktajl pa lahko za lepši videz in še prijetnejši okus dodaš nekaj koščkov limete.
Caipiroska
Ingridienti
- 50 ml di vodka
- una grande fetta di anguria
- due cucchiai di zucchero di canna
- mezzo lime tagliato in tre parti
Preparazione
Caipiroska je različica brazilske caipirinhe, le da ta vsebuje vodko. Speštaj lubenico, da nastane kašasta tekstura in jo ‘nalij’ v kozarec skupaj s sladkorjem in limeto. V to nato dodaj 50 ml vodke in led ter z žlico sestavine dobro premešaj.
Popolni gin tonic
Ingridienti
- sveža zelena limeta
- 50ml di gin
- 100 ml di tonico
- cubetti di ghiaccio direttamente dal congelatore
Preparazione
Najprej z dlanjo desetkrat povaljaj limeto po deski za rezanje, zaradi česar boš lažje iztisnil sok. Nato limeto prereži po dolgem. Z ravnima deloma jo postavi na desko in vsako po dolgem prereži na štiri dele. Tako boš dobili 8 kosov za popolno stiskanje. Vzemi enega izmed kosov limete med palec in kazalec in iztisni sok na dno kozarca. Preostanek vrzi v kozarec.
Nato vzemi steklenico gina in štej do pet, medtem ko gin nalivaš. S tem bi moral natočiti 50 ml gina. Če ne zaupatš svojim barmanskim sposobnostim, gin nalij z merico. Nato kozarec do vrha napolni z ledom. Odpri stekleničko tonika (in nič prej) ter prilij ginu 100 ml tonika. Ko se mehurčki umirijo, z dolgo žlico premešaj pijačo. Če je treba, dodaj toliko ledu, da pijača sega do približno enega centimetra pod robom kozarca.
Nato dodaj še en kos limete, tokrat je prej ne stisni. To bo pijačo naredilo še okusnejšo in tudi na videz lepšo. Na koncu v gin tonic po želji dodaj še slamico.
Koktajl Brina
Ingridienti
- 30 ml slovenskega gina
- 30 ml ohlajenega ingverjevega čaja (v vodi pokuhaj 100 g ingverja, odcedi, ohladi)
- 30 ml jabolčnega soka
- 10 ml limoninega soka
- 80 ml tonika Fever-Tree Aromatic
- zvita rezina limonine lupine
- rezina rdečega jabolka
- ghiaccio
Preparazione
V shakerju za koktejle dobro premešaj džin, ingverjev čaj ter jabolčni in limonin sok. Mešanico prelij v kozarec, poln ledu. V kozarec dolij tonik Fever-Tree Aromatic tonik in dodaj rezino limone. Okrasi z rezino rdečega jabolka.