Sapevate che non è necessario andare fino a Sarajevo per assaporare il gusto autentico del čevapcic di Sarajevo? Abbiamo svelato tutti i segreti per preparare questo tipo di čevapčič, un piatto che ha già cominciato a sfrigolare su molte grigliate, dato che è ufficialmente iniziata la stagione dei picnic. Ora che noi di City Magazine ti abbiamo presentato alcune griglie, è tempo che tu sappia come prepararci qualcos'altro. E cosa c'è di meglio che preparare il vero čevapčič di Sarajevo?
Priprava čevapčičev na žaru se morda ne zdi neka posebna umetnost, a le dokler ne okusite gromozanskemu razkoraku med okusom vašega čevapčiča in originalnega sarajevskega čevapčiča, kot ga pripravljajo v tamkajšnji ćevabdžiji. Tedaj se začnete spraševati kje vendarle tiči skrivnost, ko pa vse delate prav. No, očitno ne. Naj vas že vnaprej pomirimo, da recept za sočen sarajevski čevapčič ni nič kompliciranega in da vsa skrivnost tiči v dobrem mesu, načinu (pred)priprave in v tem, da zmes za čevapčiče počiva vsaj nekaj ur preden se lotite priprave.
Priprava sarajevskih čevapčičev:
Pravijo, da je dobra priprava pol uspeha. Pri čevapčičih bi lahko rekli, da je dobro meso pol uspeha. In pri čevapčiči to pomeni goveje meso, più precisamente ovčetina, ki čevapčičem podari želeno mehkobo in pravo ”zagorelost”. Sicer pa so najboljši iz mešanica svinjine, govedine in ovčetine. In če ste mislili, da je pred peko oblikovanje mase dovolj, ste se ušteli. ”Hudič” pri sarajevski pripravi čevapčičev je namreč v podrobnostih. In tu je druga skrivnost. Sarajevski čevapčiči niso zgolj iz mesa. Tu je še sesekljana oz. zmleta cipolla, briciole za kompaktnost, opcijsko pekoča paprika za bolj pikanten okus in Radenska (ali soda bikarbona) za mehkobo.
Ko smo enkrat omenjene zadeve dodali masi, sledi gnetenje. Tudi to drži ključ do pristnega okusa in ima, podobno kot gnetenje testa za kruh ali pecivo, izjemen pomen. Raje si vzemite kakšno minut več in dobro pregnetite, kruljenje, ki vas sili proti žaru pa medtem utišajte s kozarcem vode. Ko se masa lepo loči od posode je to vaša zelena luč, da jih lahko oblikujete in preselite na žar.
PER SAPERNE DI PIÙ: GoBQ - La prima griglia pieghevole portatile veramente leggera al mondo #indiegogo
Sledi torej še zadnji in nič manj pomembne del priprave sarajevskih čevapčičev. Paziti morate, da mesa ne položite na prevroč žar, saj to na koncu rezultira v izsušenih in zažganih čevapčičih, ki pa so znotraj še surovi. Če je temperatura prava, se bodo ”cmarili” okoli sedem minut, ko iz mesa priteče grasso, pa je to znak, da si želi, da ga obrnete.