La zuppa di asparagi è già arrivata sulla vostra tavola questa primavera? Gli asparagi o asparagi, come li chiamiamo colloquialmente, sono un'aggiunta tanto attesa in cucina con l'inizio della primavera (la stagione della raccolta inizia a marzo). Ecco perché la Zuppa Cremosa di Asparagi è perfetta per trasformarli in un pasto delizioso per tutta la famiglia.
Asparago oz. beluši so ena prvi vrst pomladne zelenjave, kremna špargljeva juha pa je najboljši način kako iz njih izvabiti najboljše. Naberete jih lahko tudi sami, na sprehodu v gozdu. Našli jih boste predvsem med grmovjem. In če gredo gobarji po gobe v pokljuške gozdove kot verniki v Vatikan, gredo nabiralci špargljev srečo najraje poizkušati v primorske gozdove.
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: deliziosa zuppa di tarassaco
Toda pozor! To delikatesno poslastico lahko nabirate v omejenih količinah in sicer največ en kilogram na dan. Tako namreč pravi pravilnik o varstvu gozdov, ki določa, da lahko posameznik v rekreativne namene oz. za lastne potrebe nabere le kilogram zelnatih rastlin kamor sodijo tudi beluši oz. šparglji. Kar pa je čez glavo, da iz njih pripravite špargljevo juho za razširjeno družino.
Recept za kremno špargljevo juho:
Sestavine za špargljevo juho (za 4 osebe):
- 120 g svežih špargljev
- 100 g di panna acida
- 2 čebuli
- 2 spicchi d'aglio
- 2 žlički masla
- timo
- sale
- pepe
- parmigiano
- 800 ml di brodo vegetale
- succo di limone
Postopek priprave špargljeve juhe:
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolilemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem času juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusi) soli in poprav ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!