fbpx

Ricetta: Muffin, fate marcia indietro, arrivano gli yuppie!

Pozabite mufine!

Un centro celeste e soffice, intrappolato tra due peccaminosi dischetti di cioccolato marrone scuro... Questo non è un sogno, questa è una torta whoopie, un biscotto o una torta, quando mordendo i più golosi hanno esclamato: "Whoopie!" per decenni. Anche se il biscotto a tre piani può essere scambiato a prima vista per un macaron, l'apparenza è l'unica cosa che accomuna il dolce vizio.

Jupi je okusna sestavljanka, narejena iz dveh čokoladnih biskvitnih blazinic in kremastega vaniljevega polnila, klasični recept pa slaščičarski mojstri nato prilagajajo modnim smernicam in letnim časom. Jupiji z odmikom od klasike tako zasijejo okrašeni z barvitimi mrvicami, prepričajo celo brez dodatka čokolade in prevzamejo z aromo cimeta, ki prija v jesenskem času.

Whoopie pite
Whoopie pite

Če se oboževana dolce peccato zdi novost, ni tako. Jupiji veljajo za tradicionalno ameriško sladico, značilno predvsem za ameriško zvezno državo Maine in del ameriške zvezne države Pensilvanije, kjer prebivajo amiši. Tu prebivalci že generacije uživajo ob sladkanju s preprostim črno-belim prigrizkom, ki ga strežejo skoraj povsod. Čeprav so bili še pred nekaj leti omejeni na območje Nove Anglije, jupije zdaj najdemo po celotnih Združenih državah Amerike.

PER SAPERNE DI PIÙ: Iscriviti: CITY CHEF Cooking Academy - Festeggiamenti di dicembre

Na novo odkrite tortice danes polnijo prodajne police in slaščičarske vitrine ameriških specializiranih butičnih trgovinic, kavarn in slaščičarn, kjer so še nedavno kraljevali mafini, tortice na palčkah (ang. cake pops) in macron. Ena izmed takih je Magnolia Bakery na Manhattnu, kjer nam za noč čarovnic postrežejo jupije s slastno cimetovo aromo, februarja pa nas zapeljejo s piticami v obliki srca. Vedno izdelani iz le najboljšega (ekoloških jajc in lokalnega masla), so jupiji tako doživeli pravi preporod in postali pravi kulinarični hit. Sledimo sladki evforiji in jih za vesel pozdrav jeseni specimo sami …

Pozabite mufine!
Pozabite mufine!

Recept za jupije

Ingridienti
Biskvit:

  • 3½ skodelice večnamenske moke
  • 1 cucchiaino di sale
  • 1½ žlice kakava v prahu
  • 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
  • 1 cucchiaino di lievito per dolci
  • 1 tazza di burro
  • 2 skodelici sladkorja
  • 2 uova grandi
  • 2 tazze di latte intero
  • 2 cucchiaini di estratto di vaniglia

Riempimento:

  • ¾ skodelice + 1 čajna žlička sladkorja
  • 1/3 di tazza d'acqua
  • 1 cucchiaio di miele
  • 4 albumi d'uovo
  • ¼ čajne žličke vaniljevega izvlečka

Istruzioni:
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo moko, sol, kakav, sodo in pecilni prašek. Damo na stran. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. V drugi skledi z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo in sladkor. Dodamo jajca, mleko in izvleček vanilje. Stepamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Počasi dodajamo suhe sestavine in dobro premešamo. Z zajemalko za sladoled oblikujemo kepice, ki jih nato položimo na papir za peko. Pečemo približno 15 minut.
V kozici segrejemo ¾ skodelice sladkorja, vodo in med ter mešamo, dokler se sestavine ne stopijo. Povišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Vmes v skledi do trdega stepemo beljake, ki jim dodamo eno čajno žličko sladkorja. Ko se beljak strdi, zmanjšamo hitrost mešanja in počasi dodamo sladko tekočino. Spet povečamo hitrost in stepamo še približno 7 minut. Vmes primešamo vaniljev izvleček. Z dobljenim polnilom premažemo biskvitne blazinice in jih položimo drugo na drugo, kot da bi delali sendviče.

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.