Un centro celeste e soffice, intrappolato tra due peccaminosi dischetti di cioccolato marrone scuro... Questo non è un sogno, questa è una torta whoopie, un biscotto o una torta, quando mordendo i più golosi hanno esclamato: "Whoopie!" per decenni. Anche se il biscotto a tre piani può essere scambiato a prima vista per un macaron, l'apparenza è l'unica cosa che accomuna il dolce vizio.
Jupi je okusna sestavljanka, narejena iz dveh čokoladnih biskvitnih blazinic in kremastega vaniljevega polnila, klasični recept pa slaščičarski mojstri nato prilagajajo modnim smernicam in letnim časom. Jupiji z odmikom od klasike tako zasijejo okrašeni z barvitimi mrvicami, prepričajo celo brez dodatka čokolade in prevzamejo z aromo cimeta, ki prija v jesenskem času.
Če se oboževana dolce peccato zdi novost, ni tako. Jupiji veljajo za tradicionalno ameriško sladico, značilno predvsem za ameriško zvezno državo Maine in del ameriške zvezne države Pensilvanije, kjer prebivajo amiši. Tu prebivalci že generacije uživajo ob sladkanju s preprostim črno-belim prigrizkom, ki ga strežejo skoraj povsod. Čeprav so bili še pred nekaj leti omejeni na območje Nove Anglije, jupije zdaj najdemo po celotnih Združenih državah Amerike.
PER SAPERNE DI PIÙ: Iscriviti: CITY CHEF Cooking Academy - Festeggiamenti di dicembre
Na novo odkrite tortice danes polnijo prodajne police in slaščičarske vitrine ameriških specializiranih butičnih trgovinic, kavarn in slaščičarn, kjer so še nedavno kraljevali mafini, tortice na palčkah (ang. cake pops) in macron. Ena izmed takih je Magnolia Bakery na Manhattnu, kjer nam za noč čarovnic postrežejo jupije s slastno cimetovo aromo, februarja pa nas zapeljejo s piticami v obliki srca. Vedno izdelani iz le najboljšega (ekoloških jajc in lokalnega masla), so jupiji tako doživeli pravi preporod in postali pravi kulinarični hit. Sledimo sladki evforiji in jih za vesel pozdrav jeseni specimo sami …
Recept za jupije
Ingridienti
Biskvit:
- 3½ skodelice večnamenske moke
- 1 cucchiaino di sale
- 1½ žlice kakava v prahu
- 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
- 1 cucchiaino di lievito per dolci
- 1 tazza di burro
- 2 skodelici sladkorja
- 2 uova grandi
- 2 tazze di latte intero
- 2 cucchiaini di estratto di vaniglia
Riempimento:
- ¾ skodelice + 1 čajna žlička sladkorja
- 1/3 di tazza d'acqua
- 1 cucchiaio di miele
- 4 albumi d'uovo
- ¼ čajne žličke vaniljevega izvlečka
Istruzioni:
Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj. V skledo presejemo moko, sol, kakav, sodo in pecilni prašek. Damo na stran. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. V drugi skledi z električnim mešalnikom stepemo zmehčano maslo in sladkor. Dodamo jajca, mleko in izvleček vanilje. Stepamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Počasi dodajamo suhe sestavine in dobro premešamo. Z zajemalko za sladoled oblikujemo kepice, ki jih nato položimo na papir za peko. Pečemo približno 15 minut.
V kozici segrejemo ¾ skodelice sladkorja, vodo in med ter mešamo, dokler se sestavine ne stopijo. Povišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Vmes v skledi do trdega stepemo beljake, ki jim dodamo eno čajno žličko sladkorja. Ko se beljak strdi, zmanjšamo hitrost mešanja in počasi dodamo sladko tekočino. Spet povečamo hitrost in stepamo še približno 7 minut. Vmes primešamo vaniljev izvleček. Z dobljenim polnilom premažemo biskvitne blazinice in jih položimo drugo na drugo, kot da bi delali sendviče.