Nel caldo aprile è iniziata ufficialmente anche la stagione delle grigliate. Le prelibatezze grigliate non sono complete se vengono servite in tavola senza salsa BBQ. Non è necessario acquistare quest'ultimo in un negozio, ma potete prepararlo a casa. Siamo sicuri che così sarà più gustoso. Ecco le migliori salse BBQ fatte in casa.
Abbiamo preparato per te 5 receptov za najboljše domače omake za žar (BBQ-omake). Če boste upoštevali navodila, vam zagotavljamo, da boste pripravili omako, ob kateri si boste obliznili vse prste.
St. Louis Barbecue Sauce
Ingridienti
- 2 skodelici kečapa
- ½ bicchiere d'acqua
- ⅓ skodelice jabolčnega kisa
- ⅓ skodelice rjavega sladkorja
- 2 cucchiai di senape
- žlica čebule v prahu
- žlica česna v prahu
- ½ čajne žličke mlete pekoče paprike
- ¼ di cucchiaino di sale
Preparazione
Vse sestavine zmešajte v kozici in jo rahlo ogrevajte približno 20 minut, ob tem pa omako nekajkrat premešajte. Nato jo odstavite s štedilnika in počakate, da se ohladi. To vam bo vzelo dodatnih 30 minut. Lahko jo uporabite takoj ali pa jo shranite v hladilnik, kjer lahko ostane največ en teden. Omaka je najboljša dan po njeni pripravi. Priporočamo vam, da jo na svinjska rebra proti koncu pečenja s čopičem premažete 3- ali 4-krat ali pa jo servirate ob jedi.
Memphis Barbecue Sauce
Ingridienti
- skodelica kečapa
- ½ tazza di aceto di mele
- ½ bicchiere d'acqua
- ¼ skodelice mlete čebule
- 2 žlici mletega česna
- 2 cucchiai di burro
- 2 žlici sladkornega sirupa
- 2 cucchiai di zucchero di canna
- žlica gorčice
- ½ žlice Worcestrske omake
- ½ žlice mlete paprike
- ½ žlice blagega čilija v prahu
- 2 čajni žlički posušenega origana
- cucchiaino di timo secco
- ½ cucchiaino di sale
Preparazione
V kozici na srednje močnem ognju stopite maslo. Na hitro popražite čebulo, nato pa dodajte še česen. Mešanico segrevajte 20 sekund oziroma do trenutka, ko bo moč zavohati prijetno dišavo. Nato dodajte še ostale sestavine in pustite, da omaka približno 15 minut lahno vre, ob tem pa jo večkrat premešajte. Na vas je le še, da kozico odstavite z ognja in počakate 20 minut, da se omaka ohladi. Servirajte jo ogreto na sobno temperaturo ob robu krožnika. Primerna je za uporabo ob katerikoli vrsti mesa in zelenjave.
Kansas City Barbecue Sauce
Ingridienti
- 1 ¼ skodelice kečapa
- skodelica vode
- ⅓ skodelice jabolčnega kisa
- ⅓ skodelice rjavega sladkorja
- 2 žlici sladkornega sirupa
- žlica čebule v prahu
- žlica česna v prahu
- žlica črnega popra
- čajna žlička zelenine soli
- čajna žlička pimenta
- čajna žlička mlete pekoče paprike
Preparazione
V kozici zmešajte vse sestavine in jih ogrevajte na srednje močnem ognju. Vsebino posode 5 minut konstantno mešajte, nato pa zmanjšajte ogenj. Kljub temu je še vedno treba občasno premešati omako. Posodo odstavite z ognja in počakajte 15 minut, da se ohladi. Preden omako ponudite gostom, jo še rahlo pogrejte. Z njo začinite rebra ali pa jo servirajte kar ob robu krožnika.
Texas BBQ Sauce
Ingridienti
- skodelica kečapa
- skodelica vode
- ½ tazza di aceto di mele
- ¼ skodelice masla
- ¼ skodelice mlete čebule
- 3 narezani stroki zelene
- 2 žlici Worcestrske omake
- 2 žlici pekoče gorčice
- 2 cucchiai di miele
- 2 mleta stroka česna
- goveja jušna kocka
- čajna žlička mlete paprike
- 2 čajni žlički čilija v prahu
- sale
- pepe
Preparazione
V srednje veliki kozici stopite maslo. Najprej v posodo stresite le čebulo in zeleno, ogenj nastavite na srednje nizko temperaturo in kuhajte približno 5 minut. Česen v 20 sekundah rahlo popražite. Nato mešanici dodajte vodo in govejo jušno kocko. Ko se slednja raztopi, v kozico stresite še ostale sestavine. Vse skupaj na nizki temperaturi kuhajte približno 15 minut. Seveda ne smete pozabiti nekajkrat premešati vsebine posode. Omako odstranite z ognja in počakajte 15 minut, da se ohladi. Na koncu jo še obdelajte z električnim mešalnikom. Pred uporabo jo rahlo pogrejte.
Southern Barbecue Sauce
Ingridienti
- 1 ½ skodelice kečapa
- 6 žlic jabolčnega kisa
- ½ bicchiere d'acqua
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 cucchiai di burro
- 2 žlici Worcestrske omake
- 2 cucchiai di zucchero
- čajna žlička mlete paprike
- čajna žlička mletega česna
- Foglie di alloro
- ¼ čajne žličke omake tabasko
- ¼ čajne žličke mlete pekoče paprike
Preparazione
V kozici z rastlinskim oljem na hitro popražite česen. Dodajte vse ostale sestavine razen masla. Omako večkrat premešajte in jo na srednje nizki temperaturi kuhajte približno 10 minut. Nato jo odstavite z ognja in jo zmešajte z maslom. Ko se to stopi, pustite omako počivati 10 do 15 minut. Namažite jo na rebra ali dele piščanca, in sicer že pred zadnjimi 15 minutami pečenja. Seveda jo lahko servirate na krožniku, z njo pa je mogoče začiniti tudi natrgano svinjino.