fbpx

Ricetta: Olive tostate sott'olio per uno spuntino sano

Črne olive

Imate radi olive? Kaj pa slane prigrizke? Potem imamo za vas odličen recept, s katerim boste ubili dve muhi na en mah. Novembra je namreč čas obiranja oliv (zadnja trgatev v letu), kar pomeni, da bo svežih oliv na pretek. Če jih ne nameravate vlagati, je tukaj okusna in zdrava alternativa: pečene olive kot slan prigrizek.

Je kdo omenil olive? Prišel je čas obiranja oliv in poplavo svežih oliv na trgu je treba izkoristiti. Na primer za vlaganje, a mi vam tokrat ponujamo alternativo. Pečene olive kot slan prigrizek ali dodatek k številnim jedem. Če izberete napete, nepoškodovane in brez pegic, ne morete zgrešiti!

PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: la pizza più sana del mondo = pizza al cavolfiore!

Sestavine za pečene olive v olivnem olju:

  • 1 kg svežih črnih oliv
  • olio extravergine d'oliva
  • 2 litri di acqua
  • 100 g morske soli
  • 1–2 žlici morske soli
  • rožmarin (po okusu)
  • pomarančna lupinica (po okusu)
  • čili (po okusu)

Predpriprava pečenih oliv v olivnem olju:

Olivam odstranimo peclje, jih dobro operemo, odcedimo in posušimo s kuhinjsko krpo. Medtem v loncu zavremo vodo s 100 grami soli in damo pečico greti na 180 stopinj. Olive stresemo v krop, še enkrat zavremo in odstavimo z ognja/plošče, olive pa pustimo v ”kropni kopeli” še 10 minut. Medtem pekač obložimo s papirjem za peko in vanj stresemo dobro odcejene olive. Vse skupaj za 15–20 minut prestavimo v ogreto pečico. Ohladimo jih kar v pekaču.

Črne olive niso samo za vlaganje.
Črne olive niso samo za vlaganje.

Priprava pečenih oliv v olivnem olju kot slan prigrizek:

Olive ohladimo. Ohlajene posolimo z eno ali dvema žlicama soli in jih stresemo v kozarčke za vlaganje. Po želji vmešamo vršiček rožmarina, košček pomarančne lupine in čilija. Vse skupaj zalijemo z eno do dvema žlicama olivnega olja, neprodušno zapremo in dobro pretresemo. Pred uživanjem jih pustimo nekaj dni stati, medtem pa kozarček nekajkrat premešamo (hranimo jih lahko tudi več mesecev). Ko olive postrežemo, jih prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem, ponudimo pa jih kot prigrizek (k pršutu, siru, narezku, vinu …) ali kot dodatek k jedem (k pici, testeninam, ribam, solatam, kruhu …).

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.