Impara come preparare il vero tzatziki greco, un piatto greco estivo a base di sottaceti e yogurt pronto in pochi minuti. La ricetta classica prevede aneto e aglio, ma potete concedervi molta indipendenza creativa e aggiungere ai sottaceti e allo yogurt qualcos'altro (al posto dell'aneto, ad esempio, prezzemolo fresco).
Grški tzatziki pripravite hitro in enostavno. Osvežilna grška zelenjavna specialiteta je kot naročena za vroče poletne dni, saj je primerna tako za piknike kot druge vrste zabav, iz zagate pa vas rešit tudi, ko se na vratih nenajavljeno pojavijo obiski. Poleg tega vas bo omaka prijetno ohladila, hkrati pa se zanjo ne boste potili ob štedilniku, ki se ga v vročih dneh najraje izogibamo.
PER SAPERNE DI PIÙ: Cosa mangiare nelle calde giornate estive?
Tzatziki je lahko priloga k jedem na žaru, lahko pa ga postrežemo tudi kot samostojno jed ali kot namaz za na kruh.
Recept za grški tzatziki:
Sestavine za grški tzatziki:
- 1 srednje velika kumara
- 1 lonček čvrstega navadnega jogurta (najbolje je pravi grški jogurt)
- 2 spicchi d'aglio
- 1 čajna žlička ekstra deviškega olivnega
- 1 cucchiaino di aceto bianco
- 1 vejico svežega kopra
- pizzico di sale
- ščepec popra (po želji)
Postopek priprava grškega tzatzikija:
Najprej olupimo kumaro, jo naribamo na trakove, te ožamemo in odlijemo odvečno vodo. Ključno je, da se znebite prav vse tekočine, sicer bo omaka vodena. Nato olupimo česen in ga skupaj s koprom na drobno nasekljamo. Vse skupaj primešamo v jogurt ter dodamo še poper, sol, olje in kis. Dobro premešamo in pustimo v hladilniku dobro uro, da se ohladi. Serviramo hladno. Pa dober tek!