Nove pečice Gorenje odlikujejo najsodobnejši oblikovalski trendi in kakovostni materiali, ki omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje. Ena takih funkcij je tudi piroliza, samodejno čiščenje pečice. Ta poskrbi, da je pečica brez enega samega maščobnega madeža ali drugih ostankov. Naša pečica je tako pripravljena na ponovno uporabo. Tokrat smo pripravili slastno musako iz jagnjetine in jajčevcev. Ne pozabimo na nagradno igro, ki poteka do 31. julija in nam lahko prinese enomesečni spletni kuharski tečaj na portalu kuharskega mojstra Bineta Volčiča.
Vgradne pečice Gorenje so tehnološko dovršene ter omogočajo odlično pečenje in raznovrstno pripravo hrane. V podjetju Gorenje so se odločili, da želijo uporabnikom omogočiti čim bolj preprosto pečenje z vrhunskimi rezultati, zato so zapletene procese pečenja hrane pretvorili v enostavne programe. V svojih 60-ih letih poglobljenih raziskav v svetu pečenja in kuhanja ter edinstvenih kulinaričnih užitkov, so našli rešitev v novi generaciji kuhinjskih aparatov Gorenje, ki jih za nas predstavlja priznani kuharski mojster Bine Volcic. Nove pečice tako odlikujejo najsodobnejši oblikovalski trendi in kakovostni materiali, ki omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje.
Kaj je piroliza?
Čiščenje s pirolizo je najučinkovitejši in najnaprednejši način čiščenja pečice brez kakršnihkoli detergentov. Temperatura do 500 °C poskrbi, da je pečica povsem čista in brez enega samega maščobnega madeža ali drugih ostankov. Nežno čiščenje traja 90 minuti, srednje intenzivno 120 minuti, zelo intenzivno pa le 150 minuti; pri tem je učinek čiščenja posledično sorazmeren s trajanjem. Po koncu čiščenja obrišemo le še morebitne ostanke. Maksimalno trajanje in intenzivnost pirolitičnega čiščenja s 150-minutnim programom pa zagotavljajo modeli pečic Gorenje Superior.
PER SAPERNE DI PIÙ: Ricetta: Canederli di cagliata con prugne - Gorenje & chef Bine Volčič
S pomočjo kuharskega mojstra Bineta Volčiča smo se tokrat lotili priprave slastne musake z jagnjetino in jajčevci. Pa dober tek!
Sestavine za pripravo musake Iz jagnjetine in jajčevcev (za 4 osebe):
- nekaj žlic olivnega olja
- 3 velike čebule
- 5 spicchi d'aglio
- 1 kg mlete jagnjetine
- sale
- pepe
- 200 ml di vino rosso
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 2 korenja
- 2 bastoncini di cannella
- 1 žlička pimenta
- 3 večji jajčevci
- 70 g di burro
- 70 g bele moke
- 500 ml di latte
- 200 g ribanega sira
- 2 srednje velika jajca
1. Spodnje in zgornje grelo, 150°C, 30 minut
2. Grill z ventilatorjem, 200°C, 10 minut
V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo, sesekljan česen ter olupljeno in na manjše kocke narezano korenje. Ko se korenja rahlo obarva, dodamo meso, temperaturo povišamo in pečemo toliko časa, da meso enakomerno porjavi. Deglaziramo z vinom in tik preden tekočina povsem povre, dodamo še paradižnikov koncentrat in pelate, cimetovi palčki in piment. Kuhamo pol ure, občasno premešamo. Jajčevce narežemo na debeline dveh centimetrov, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter popečemo z obeh straneh.
Pripravimo še bešamel. Stopimo maslo, dodamo moko ter kuhamo minuto ali dve. Zmanjšamo temperaturo in postopoma dodajamo vroče mleko. Počasi naj vre 15 minut, nato dodamo 100 g sira, solimo in popramo. Ko se malce ohladi, vmešamo še jajci. V ognjevarno posodo po slojih zlagamo sestavine. Najprej pečene jajčevce, nato plast mesa, nato tretjino sirne omake. Priprava ponovimo. Na koncu naložimo jajčevce, prelijemo s preostalo omako in posujemo s preostalim sirom. Postavimo v predogreto pečico na 3. nivo in pečemo v dveh korakih. Pred serviranjem naj musaka počiva nekaj minut.
Non dimentichiamolo! Fino a il 31 luglio sta avendo luogo gioco a premi, dove con la risposta esatta potremo ottenere un corso di cucina online di un mese sul portale dello chef Binet Volčič.
Več informacij o pirolizi Gorenje:
gorenje.si
Maggiori informazioni su Bine Volčič:
binvolcic.si