Gli asparagi, presagi di primavera, non sono solo un'aggiunta indispensabile in cucina, ma si dice che abbiano molte altre proprietà positive. Queste ricette con gli asparagi sono perfette per tutti coloro che amano un piatto semplice, gustoso e sano.
Ko med sprehodom po tržnici ali trgovini s hrano zagledate šparglje, vam je jasno, da je zime uradno konec in bodo kmalu nastopili toplejši dnevi. Špargljem tako pravijo, da s znanilci pomladi, imeli pa naj bi tudi molti altri pozitivne lastnostni.
Beluši naj bi bili naravni vir folne kisline in antioksidantov, pozitivno naj bi vplivali tudi na vaše lase, veljajo pa celo za afrodisiaco naturale.
Ali veste, da so tudi v Angliji izdelali sendvič za kraljico Elizabeto, ki naj bi stal 240 evrov, vseboval pa tudi šparglje? Kaj še čakate? Če je dobro za modro kri, potem je tudi za nas! 🙂
Asparagi avvolti nel prosciutto
Ingredienti:
- formaggio più morbido a scelta
- 40 asparagi
- 20 fette di prosciutto a scelta
- pepe
Preparazione:
Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko.
Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.
Zuppa cremosa di asparagi
Ingredienti:
- 400 g di asparagi bianchi
- 20 g di burro
- 1 cipolla
- 50 ml di vino bianco
- 800 ml di brodo vegetale
- 100 ml di panna dolce
- 50 ml di latte
- sale
- pepe
- noce moscata
- una manciata di erba cipollina fresca
Preparazione:
Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njej prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave, ki jih nato zalijte z belim vinom in jušno osnovo.
Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargovljih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.
Postrežeite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.
Salmone con asparagi e patate al forno
Ingredienti (per 4 persone):
- 1 kg di patate novelle
- 5 cucchiai di olio d'oliva
- 15 asparagi freschi
- 4 filetti di salmone
- 1 cucchiaino di sale
- ½ cucchiaino di pepe macinato fresco
- 3 cucchiai di succo di limone
Preparazione:
Mladi krompir operite in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut.
Medtem ko, se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 mintah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico.
Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnitev ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.
Insalata con formaggio feta e asparagi
Ingredienti:
- 900 g špargljev (oprani in porezani oleseneli deli)
- 150 g di cipolla tritata
- succo di ½ limone
- 1 cucchiaio di senape
- 3 cucchiai di olio d'oliva
- 1 spicchio d'aglio tritato
- 1 cucchiaio di miele
- prezzemolo fresco
- ½ cucchiaio di sale marino e pepe
- 450 g di formaggio feta
Preparazione:
Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vročo vodo, ki vre, jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami.
Medtem ko, se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.
Še drugi recepti s šparglji
Asparagi saltati in padella con carne di manzo
Hrustljava sirova pita s šparglji
Rahla omleta s šparglji
Spomladanska solata s šparglji in redkivcami