Sappiamo da tempo che il Carso nasconde alcuni luoghi culinari eccellenti, e a Dol pri Voglje di solito passiamo davanti a Okrepčevalnica Ruj. Perché? A prima vista la casa non attira la nostra attenzione dalla strada, ma così facendo facciamo un torto a noi stessi e al ristorante. Peter Patajec è il capo di...
Dutovlje
Za Kras že dolgo vemo, da skriva kar nekaj odličnih kulinaričnih lokacij, v Dolu pri Vogljah pa se običajno le zapeljemo mimo Okrepčevalnice Ruj. Zakaj? Na prvi pogled nič kaj vpadljiva hiša ne privlači našega pogleda s ceste, a vendarle s tem delamo krivico tako sebi kot okrepčevalnici. Peter Patajec je glavni v simpatični okrepčevalnici in njegov sloves seže še precej dlje kot samo ime okrepčevalnice, saj si je zaslužil laskavi naslov Delov kuhar leta 2007. Svojo kuharsko filozofijo sodobne kraške kuhinje odlično združuje s sezonskostjo. Vse je odvisno od sestavin iz bližnje okolice, zato nas bo lahko vsakič presenetil popolnoma drugačen jedilnik. A vendarle se drži nekaterih stalnic, po katerih je Ruj znan po celi Sloveniji in še dlje. Jetrna pašteta in marinirana račja prsa, ovčja in kozja skuta, špargljeve jedi v sezoni pa tudi raznorazne kombinacije mesa, zelenjave in svežih zeli. Za specifične ribje ali mesne jedi se je priporočljivo vnaprej naročiti, saj sestavine dobijo dnevno sveže in so odvisne tudi od dnevne ponudbe na trgu. Poseben poudarek pri Ruju je prav gotovo na lastnem zorenju mesa ter vegetarijanskih jedeh; ker pa noben obrok ni popoln brez ustrezne kapljice, je tudi vinska ponudba raznolika in primerna za katerokoli jed. Tobačni uživači pa bodo veseli velike izbire kakovost nih cigar, ki bodo zaključile kraško kulinarično razvajanje.