La bietola potrebbe non essere in cima alla lista delle verdure popolari, ma ciò non significa che non possa essere incorporata in modo significativo in piatti deliziosi e ricchi di vitamine. Se hai ancora dei dubbi, queste ricette con le bietole ti faranno cambiare idea.
Četudi se zdi, da sta špinača in blitva zaradi videza in uporabnosti ista stvar, je med njima nekaj razlik – blitva ni v sorodu s špinačo, saj se jo prideluje na popolnoma drugačen način. Poleg razlik v pridelavi pa naj bi se blitva od špinače razlikovala tudi energijski vrednosti.
In najboljša naložba je naložba v zdravje. Ti slastni recepti čakajo na vas, da jih pripravite. Verjemite, blitvo boste vzljubili.
Testenine z blitvo in slanino
Ingridienti
- 200 g di pasta
- 4 rezine slanine (narezane na kocke)
- 4 stroki česna (zmleti)
- ½ skodelice piščančje juhe
- ½ skodelice belega vina (ali piščančje juhe)
- ¼ cucchiaio di sale
- 6 skodelic blitve
- ⅓ skodelice parmezana (naribanega)
Preparazione
Testenine priprave v skladu z navodili na embalaži in jih odcedite.
Medtem v večji ponvi popecite slanino, da dobi rjavkasto barvo. Dodajte ji česen. Nekaj minut kasneje slanini dodajte piščančjo juho in vino, sol in blitvo. Mešajte sestavine in jih kuhajte tako dolgo, dokler ne postanejo kremaste.
V omako vmešajte testenine in jed posujte s parmezanom.
Solata s sladkim krompirjem in blitvo
Ingridienti
- 4 tazze d'acqua
- 300 g sladkega krompirja (narezan na kocke)
- 170 g blitve
- 50 g brokolija
- 1 skodelica pire (kuhana)
- 2 cucchiai di olio d'oliva
- 2 žlici vinskega kisa
- ¼ cucchiaio di sale
- ¼ žlice popra
- 2 žlici bučnih semen
Preparazione
V lonec vlijte vodo, dodajte sladki krompir in brokoli ter sestavine kuhajte na srednji temperaturi kuhalne plošče. Ko te zavrejo, dodajte v lonec še blitvo. Sestavine kuhajte, dokler se blitva ne poleže. Odstavite jih, precedite in “osušite”.
Kuhane sestavine prestavite v posodo in jim dodajte kuhano piro, oljčno olje, vinski kis, sol in poper. Vse dobro premešajte in po solati posujte še bučna semena.
Popečeni kruhki z blitvo
Ingridienti
- konzerva paradižnikov
- konzerva čičerike
- 4 fette di pane
- 230 g blitve
- 6 strokov česna (5 strokov zmletih, 1 cel)
- 3 cucchiai di olio d'oliva
- 1 skodelica čebule (narezana)
- 1 žlica kumine
- ¾ žlice paprike v prahu
- ½ žlice soli
Preparazione
Paradižnike iz konzerve zmešajte z mešalnikom, da nastane pire (naj ostane nekaj koščkov paradižnika).
V ponev dodajte čebulo in 5 strokov zmletega česna – ko dobita zlato barvo, jima dodajte blitvo, narezano na krajše trakove. Nekaj minut sestavine mešajte in jim dodajte kumino, papriko in sol. Nekaj minut kasneje dodajte tudi čičeriko in paradižnikov pire. Ko se sestavine dobro popečejo in združijo, odstavite ponev.
Strok česna narežite na pol. Rezine kruha postavite na papir za peko in jih popecite v pečici ali v ponvi, in sicer jih pred tem premažite z oljčnim oljem. Ko kruh dobi zlato barvo, ga premažite s česnom. Postopek ponovite na drugi strani.
Postrezite rezine popečenega kruha, premazane z omako iz blitve.