Perché d’estate dovremmo bere bevande calde e non fredde per rinfrescarci? Fuori fa un caldo soffocante (dopo tutto, è estate!), il che significa che molto probabilmente ci concederemo una bevanda ghiacciata. Abbiamo un suggerimento da tenere in considerazione la prossima volta che sarà una giornata di hot dog, così potrai respirare più facilmente. Non ricorrere a bevande fredde, ma piuttosto a bevande calde o calde bevande calde. Perché? Scoprilo di seguito.
Zakaj bi morali poleti piti toplo pijačo in ne mrzle, da se ohladimo? Rusi pozimi jedo gelato, poleti pa pijejo tè caldo, isto pa počno tudi Arabci in Kitajci. So padli na glavo? Ne! Kmalu boste to počeli tudi vi! Samo zahodnjaki mislimo, da za hlajenje ni boljšega kot birra fredda ali ledena Coca Cola. Topel čaj??? Na vroč dan? Da.
Vsak se z febbre spopada na svoj način. Ko gre za pijačo, pa se večina zateka k mrzli pijači. Kar je napaka! Vsaj, če menite, da boste z njo lažje prenašali vročino. Z vročo pijačo, kot je topel čaj, boste namreč na dolgi rok dosegli več kot z mrzlimi napitki. V čem je trik? Vnašanje mrzle pijače v razgreto telo predstavlja šok za naš organizem in spodbuja povišanje telesne temperature. Resda ohladi, toda le sluznico in želodec. Posledično telo začne proizvajati toploto in segrevati ohlajene organe, za kar porabi veliko energije. Tako si s pitjem mrzle pijače v resnici storimo medvedjo uslugo, saj telesu sporočamo, naj vrže še dodatna polena na ogenj.
Po drugi strani pa pitje tople pijače incoraggiare notranje mehanizme hlajenja. Topla ali mlačna pijača povzroča več izločanja toplote in posledično več potenja, kar pomeni, da se telo pospešeno hladi. Seveda, če so pravi pogoji in lahko znoj izhlapi ter niste nekje, kjer vlada visoka stopnja vlažnosti, ali nosite oblačila, ki preprečujejo izhlapevanje. Če povzamemo, zdrava pamet nas je tokrat pustila na cedilu. Nad vročino torej z vročo pijačo in ne mrzlo!
PER SAPERNE DI PIÙ: 7 semplici modi per nascondere la cellulite (anche in spiaggia)
Tu pa je studio, ki podkrepi naše besede: smithsonianmag.com