fbpx

Perché arriviamo ad amare il cibo che odiavamo da bambini nel corso degli anni?

Perché arriviamo ad amare il cibo che odiavamo da bambini nel corso degli anni?

Zagotovo se spomnite otroštva in sovraštva do določenih jedi, ki so danes vaše najljubše. Verjetno ste se tudi spraševali, kaj se je v tem času zgodilo in kako je sploh mogoče, da imate radi nekaj, česar nekoč niste mogli videti. Znanost odkriva, da je krivo zaznavanje okusa, ki se z leti spreminja.

Zelo nenavadno je, kako nam hrana, ki nam ni bila všeč, lahko hitro postane okusna. Razlog se skriva v tem, da se okus v ustih z leti spreminja, pravijo raziskovalci. Erin Wathen, zdravstvena trenerka in svetovalka za hrano, pravi za EliteDaily, da se vsak človek rodi s približno 10.000 brbončicami, ki se vsaka dva tedna obrnejo. To obračanje pa lahko tudi pojasni, zakaj ste kot otrok bili bolj občutljivi na določene okuse in teksture v živilih, danes pa niste več, pravi Wathenova.

Vsak človek se rodi z 10.000 brbončicami.
Vsak človek se rodi z 10.000 brbončicami.

Naša ušesa, nos in grlo se z leti vse počasneje regenerirajo, kar lahko povzroči oslabljene sposobnosti okušanja. Ker ta oslabi, se nadležnega okusa, ko smo starejši, torej niti ne čuti več, pravi Wathenova. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi l'ambiente. Če živite v prostoru, v katerem ste nenehno izpostavljeni določeni hrani, vam ta lahko sčasoma pač postane všeč.

Con te dal 2004

Dall'anno 2004 ricerchiamo le tendenze urbane e informiamo quotidianamente la nostra comunità di follower sulle ultime novità in fatto di stile di vita, viaggi, stile e prodotti che ispirano con passione. Dal 2023, offriamo contenuti nelle principali lingue globali.