San Valentino è una vacanza perfetta per coccolarsi e assaggiare nuove prelibatezze. Per questa giornata vi suggeriamo di evitare inutili affollamenti nei ristoranti e code interminabili al cinema e di sorprendere la vostra dolce metà con capolavori gourmet che preparerete velocemente e senza eccessiva fatica con il nostro aiuto. Per il giorno più kitsch dell'anno, abbiamo preparato un seducente menù di afrodisiaci che ricorderete a lungo.
Preizkusimo torej nekaj enostavnih in okusnih receptov za 2 osebi, s katerimi bomo zapeljali svojo Valentino oziroma Valentina.
Mimoza
Ingredienti:
• 0,75 l penine
• 0,5 l svežega pomarančnega soka
Preparazione:
Že med pripravo okusne večerje si lahko privoščimo okusno Mimozo, ki združuje nežne mehurčke, prelepo barvo in čisti užitek. Visoke kozarce do polovice napolnimo s penino in nato do vrha dolijemo pomarančni sok.
Ostrige s parmezanom
Ingredienti:
• 6 ostrig
• 25 g masla
• 1 strok česna
• 1 žlica krušnih drobtin
• šopek svežega peteršilja
• sale
• pepe
• 20 g naribanega parmezana
Processi:
Peteršilj in česen operemo in drobno sesekljamo. Ostrige očistimo pod tekočo vodo in jih položimo v večjo ponev in dolijemo toliko vode, da je dno povsem pokrito. Na zmernem ognju kuhamo, dokler se školjke ne odprejo. Tiste, ki ostanejo zaprte, zavržemo. Ponev odstavimo in pustimo, da se školjke ohladijo. Pečico nastavimo na 250 stopinj in počakamo, da se segreje. Medtem v kozici na zmerni temperaturi raztopimo maslo, dodamo sesekljan česen in drobtine ter premešamo. Na koncu dodamo še peteršilj, sol in poper. Pekač prekrijemo z grobo mleto soljo. Ohlajene školjke odpremo in pazimo, da iz njih ne izteče tekočina. Meso ostrig odstranimo iz lupine in ga položimo v globlje polovice školjk, ki jih zložimo v pekač in na vsako dodamo po žličko mešanice drobtin, popra in česna. Vse skupaj potresemo z naribanim parmezanom in potisnemo v ogreto pečico. Školjke pustimo peči približno 3 minute. Pečene postrežemo kar takoj, in sicer z rezinami limone.
Široki rezanci s kaviarjem
Ingredienti:
• 300 g širokih rezancev
• 80 g kaviarja
• 1,5 dl sladke smetane
• 30 g masla
• sale
• pepe
Processi:
Rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Pazimo, da se ne prekuhajo, najbolj okusni so namreč skuhani na “al dente” način. V manjši kozici raztopimo maslo, mu primešamo sladko smetano in po okusu začinimo s soljo in poprom. Kozico odstavimo tik pred vretjem. Odcejenim kuhanim rezancem primešamo smetanovo omako, dodamo kaviar in vse skupaj dobro premešamo.
Čokoladni souffle
Ingredienti:
• 2 jajci
• 25 g sladkorja v prahu
• 20 g moke
• 80 g 70% čokolade
• 70 g masla
Processi:
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Na štedilnik postavimo posodo, v katero vlijemo približno 2 dl vode. Na to postavimo manjšo skledo, v katero nadrobimo čokolado in maslo. Na zmernem ognju kuhamo, dokler se ne raztopita v gladko zmes. Premešamo in pustimo, da se ohladi. Medtem v skledi z mešalnikom penasto umešamo jajci in sladkor v prahu. Mešanici dodamo moko in na koncu dodamo še ohlajeno čokoladno zmes. Modelčke za souffle temeljito premažemo z maslom in posujemo s kakavom v prahu. V tako pripravljene posodice skoraj do vrha vlijemo maso in pečemo približno 10 minut. Še vroče zvrnemo na krožnik in postrežemo. Idealno pečen souffle bo v notranjosti tekoč, najbolje pa se ujame s kepico vanilijevega sladoleda.