FBピクセル

Je možno ostati noro zaljubljen?

Je možno ostati noro zaljubljen tudi po desetih, dvajsetih ali petdesetih letih partnerskega odnosa? Kaj pravijo posnetki možganov?

Ni skrivnost, da je romantična ljubezen konstrukt moderne družbe, ki naj bi ustvarila red in preprečila poligamijo, zato je na mestu tudi vprašanje, ali je možno ostali noro zaljubljen v partnerja tudi potem, ko spoznate vse temačne strani njegove biti?

Zahvaljujoč nevrološkim raziskavam znanstvenikov, smo bližje odgovoru na to zapleteno vprašanje – v pred leti izdani 研究 so znanstveniki namreč ugotavljali, kateri deli možganov so povezani z dolgotrajno romantično ljubeznijo. Primerjali so posnetke možganov več let poročenih posameznikov (10 žensk in 7 moških, ki so v povprečju poročeni 21 let) in oseb, ki so se ravnokar noro zaljubile. In kaj se je zgodilo? Rezultati so pokazali, da so se pri obeh skupinah v določenih delih možganov aktivirala ista polja, in ta bi lahko odgovorila, zakaj določeni pari ostanejo noro zaljubljeni tudi po desetletjih partnerskega odnosa.

Močna romantična ljubezen naj bi vključevala pet parametrov, in sicer:

  • hrepenenje po bližini,
  • pozornost,
  • izboljšano energijo, ko ste s partnerjem,
  • motivacijo, da bi počeli stvari, ki osrečijo partnerja
  • spolno privlačnost ter razmišljanje o partnerju, ko sta narazen.

Z namenom, da bi raziskali, v kolikšni meri lahko ti parametri zares ostanejo v možganih tudi po dolgoletnem razmerju, so znanstveniki vsem sodelujočim v raziskavi naročili, naj med snemanjem možganov gledajo fotografije svojih partnerjev. Možgansko aktivnost udeležencev so nato primerjali z rezultati posameznikov, ki so poročali, da so v zadnjem letu noro zaljubljeni v svojega partnerja. Med snemanjem možganov so znanstveniki bili pozorni na del možganov, imenovan ventralno tegmentalno območje (英語 VTA), ki se mu reče tudi organ, s katerim ljubimo. In kaj so ugotovili?

Kaj pravite, je možno ostati večno zaljubljen?
Kaj pravite, je možno ostati večno zaljubljen?

Je možno ostati noro zaljubljen?

Rezultati so pokazali, da občutek nore zaljubljenosti lahko traja tudi v dolgoletnem razmerju. Znanstveniki pravijo, da so našli veliko podobnosti v možganih (predvsem v delu VTA) med tistimi, ki so se ravnokar zaljubili in posamezniki, ki so že več let v partnerskem odnosu.

VTA naj bi bil tako odgovoren za romatično ljubezen, zanimivo pa je, da je bila dejavnost v tem delu možganov večja pri tistih posameznikih, ki so tudi na drugih testih o zaljubljenosti dosegli visoke rezultate, četudi so že več let v razmerju. Številne študije so namreč pokazale, da se dejavnost na območjih, bogatih z dopaminom (odgovoren za nagranjevane in motivacijo), odzivajo predvsem na nagrade, kot so hrana, denar, kokain in alkohol. S tem želijo povedati, da bo nora zaljubljenost trajala tako dolgo, dokler del možganov VTA čuti nagrajevanjeモチベーション v razmerju in zaradi razmerja.

Ljubezen je povezana z nagrajevanjem.
Ljubezen je povezana z nagrajevanjem.

Kakšne rezultate so pokazali parametri nore romantične ljubezni?

Romantična ljubezen naj bi spodbuja dejavnosti na področjih v možganih, ki so bogati z dopaminom – dokler čutite nagrajevanje in motivacijo, bo romantična ljubezen ustvarjala hrepenenje po bližini, občutek navezanosti, motivacijo po druženju, misli o partnerju, lajšala bolečine 

Udeleženci, ki so v dolgoletnem razmerju, so med drugim poročali tudi, da imajo močno spolno privlačnost in spolno 活動 – ta naj bi bila povezana z delom možganov, ki se mu reče levi posteriorni hipokampus. Rezultati so namreč pokazali, da je bila pri posameznikih, ki so imeli močno stopnjo privlačnosti, tudi dejavnost v teh delih možganov močnejša, kar pa ni bil slučaj v primeru oseb, ki so sveže zaljubljene! To dokazuje, da občutek strasti in želje razvijaohranja močno ljubezen, ki je sveže zaljubljene osebe še ne morejo poznati.

Raziskava je dokazala, da se nora romantična ljubezen LAHKO vzdržuje in je za to v največji meri odgovoren dopamin, torej aktivnosti v partnerskem odnosu, ki vas motivirajo in nagrajujejo. Kako to poteka?
Človeški možgani na dolgotrajno noro romantično ljubezen gledajo kot na ciljno usmerjeno vedenje za dosego določene nagrade (nagrada lahko vključuje zmanjšanje tesnobe in stresa, občutek varnosti, stanje mirnosti, vezo z drugo osebo …). Zaradi nagrajevanja druga oseba postane del vašega jaza in takrat začneta oba prehajati iz faze zaljubljenosti v fazo ljubezni, zaradi česar raste tudi povezanost med vama. Če vztrajno izvajata dejanja, ki osrečujejo drug drugega, posledično izboljšujeta odnos, ga vzdržujeta in dokazujeta, da je možno noro ostati zaljubljen. Ste tudi vi?

詳しくは

詳しくは:
心理学の今日.com

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。