FBピクセル

レシピ: Rösti – ジャガイモのパテ

Recept za rösti

Rösti je švicarska nacionalna hrana. Gre za preprosto jed iz krompirja, ki pa je, podobno kot Roger Federer, pravi simbol in ponos države. Izhaja iz kantona Bern, kjer je bila nekdaj osnovna sestavina nasitnega kmečkega zajtrka, in iz časov, ko v kmečkih hišah ni bilo drugega kot ponev in ognjišče, zato je logično, da je ni težko pripraviti.

Rösti (tudi resti) se je od jedi za zajtrk spremenil v prilogo, ki jo običajno strežejo s špinačo ali mesom. Postrežejo vam jo v vseh švicarski restavracijah, toda ponjo vam ni treba več sto kilometrov daleč. Krompirjeve polpete si lahko namreč pripravite tudi sami doma.

続きを読む: レシピ: 簡単ズッキーニパイ

Rösti z lososom.
Rösti z lososom.

Če bo rösti priloga mesu z omako, ga pripravite iz kuhanega krompirja, če bo samostojna jed in pečen npr. skupaj s sirom, uporabite .

Recept za rösti:

Sestavine za rösti (za 4 osebe):

  • 750 g krompirja
  • 玉ねぎ中1個
  • バター 大さじ3
  • コショウ

Postopek priprave röstija:
Krompir operemo, damo v lonec in prekrijemo z vodo. Kuhamo od 15 do 20 minut (krompir ne sme biti preveč kuhan). Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Šele nato ga olupimo in naribamo. Nato olupimo še čebulo, jo drobno nasekljamo in dodamo v posodo s krompirjem. Posolimo, popopramo in premešamo. V ponvi segrejemo dve žlici masla (lahko tudi olja), dodamo nariban krompir in z lopatko pretlačimo. Pečemo pribl. 15 minut na srednjem ognju/temperaturi oz. toliko časa, da začne nastajati zlatorumena skorja. Krompirjev narastek za hip odstranimo, ponev premažemo s preostankom masla in enako dolgo pečemo še drugo stran. Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino, sirom ipd. Pri tem je treba upoštevati, da mora dve tretjini vedno predstavljati krompir, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Pa dober tek!

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。