fbpx

Jesenski recept: super dobra krostata z jabolki in pekanovimi orehi

Jabolčna krostata

Krostata z jabolki in pekanovimi orehi je ena izmed najboljših jesenskih sladic, s katero težko udarimo mimo. Naši gosti bodo navdušeni nad čudovitim videzom, hrustljavo skorjico in božansko sočno notranjostjo francoske pite, ki se izredno dobro ujame z dišečim cimetovim čajem …

Z jesenjo pride čas jabolk, ki se zelo dobro obnesejo tudi v obliki hrustljave krostate. Tokrat smo se lotili peke malce bolj eksotične, saj smo klasične orehe zamenjali z južnoafriškimi pekanovimi, ki veljajo za ene izmed najbolj zdravih oreščkov.

Recept za krostato z jabolki in pekanovimi orehi

Sestavine
Za polnilo:

  • 80 g zmehčanega masla
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 80 g pekanovih orehov (½ zmletih)
  • 50 g moke
  • ½ žličke mletega cimeta
  • 3 sladka jabolka
  • sok ½ limone

Za testo:

  • 230 g moke
  • 60 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 130 g masla
  • žlica vode

Priprava krostate z jabolki in pekanovimi orehi
Najprej se lotimo priprave testa. V skledo presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Maslo narežemo na koščke in jih razporedimo po kupčku moke. Zgnetemo z električnim mešalnikom, nato dodamo rumenjak in žlico hladne vode. Nadaljujemo z gnetenjem, dokler ne dobimo gladkega testa. To oblikujemo v kepo, ki jo za pol ure postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na rezine, ki jih vržemo v skledo in pokapamo z limoninim sokom. V drugi skledi penasto umešamo maslo in sladkor. Zmesi dodamo jajce, zmlete orehe, moko in cimet. Spet dobro premešamo.

PREBERITE ŠE: Recept: mini pica z Nutello – ultimativna kulinarična pregreha za vse Nutelloholike

Pult pomokamo in na njem razvaljamo testo v krog. Nato damo testo v namaščen pekač in ga premažemo z nadevom. Pazimo, da robovi ostanejo prazni. Po nadevu razporedimo jabolka in previdno zavihamo prazne robove. Povrhu posujemo cele orehe in krostato postavimo v pečico. Pečemo približno 40 minut.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.