So vaša jabolka hitro gnila? Uvela? Si želite, da bi bila vsaj teden ali več čvrsta? Večina ljudi jabolka shranjuje na napačen način.
Jabolka so eden najpogostejših sadežev, njihovo zorenje se ne ustavi niti po obiranju, ob nepravilnem skladiščenju pa se hitro pokvarijo.
Obstaja nekaj preprostih nasvetov, ki jih morate upoštevati, če želite, da ostanejo dlje časa sveže.
Manjše kot je jabolko in debelejša kot je lupina, dlje bo jaboljko na splošno zdržalo.
Poleg tega so kisle sorte jabolk obstojne dlje kot sladke.
Že eno “slabo” jabolko pokvari druga zdrava. Če ima jabolko vsaj majhno pikico ali udrtino, se etilen, ki nastane med zorenjem, hitreje sprosti, in potem vse okoli njega hitreje gnije. Zato je pomembno, da ste pozorni na videz jabolk in ko opazite, da eno začenja gniti, ga vzemite ven in ga uporabite.
Prav tako se lahko jabolka prezgodaj pokvarijo, če jih postavite v bližino drugega sadja. Pri tem se kopiči omenjeni etilen, ki pospešuje kvarjenje, zato bi jih bilo najbolje, če bi bili stran od recimo breskev, grozdja ali banan.
Da preprečite prezgodnje kvarjenje jabolk, jih shranite pri nižji temperaturi, če jih ne nameravate porabiti v nekaj dneh.
Izogibajte se temu, da bi jih imeli na mizi ali kuhinjskem pultu, predal vašega hladilnika je idealen za to, saj bodo jabolka tam zdržala približno tri do štiri tedne.
Obstaja pa tudi trik, kako jih shranjevati v hladilniku, s čimer jim boste še podaljšali rok trajanja. Jabolka namreč damo v plastično vrečko z zadrgo ali plastično skledo s pokrovom, v vrečko ali na dno posode pa položimo kos papirnate brisače, ki bo zbirala odvečno vlago in upočasnila prezgodnje gnitje plodov.
@shazoshop4u Kitchen Hack to keep Apples Fresh for Weeks #KitchenHacks #LifeHack #FoodHacks #asmr #fyp #beforeandafter #HowTo #tipsandtricks