fbpx

Kako ohraniti gobe sveže do 12 mesecev: Triki za zamrzovanje, sušenje in več

Foto: envato

Gobe so prava poslastica v naših jedeh, a hitro izgubijo svojo svežino, če jih ne shranjujemo pravilno. Ste se kdaj vprašali, zakaj vaše gobe v hladilniku že po nekaj dneh postanejo sluzaste in neprivlačne? Ali pa zakaj se zamrznjene gobe včasih spremenijo v kašo namesto v sočno sestavino za rižote in omake?

Čeprav so gobe občutljive, obstaja več načinov, kako jih ohraniti užitne in okusne dlje časa. V tem članku boste izvedeli, kako jih pravilno shranjevati, zamrzovati ali sušiti, da bodo sveže in polne arome še mesece po nabiranju.

Foto: envato

Sveže gobe: kako dolgo ostanejo užitne?

Sveže gobe lahko v hladilniku ob ustreznem shranjevanju zdržijo do 7 dni. Pomembno je, da jih hranite v papirnati vrečki, saj ta vpije odvečno vlago in prepreči, da bi gobe postale sluzaste ali plesnive. Pazite tudi, da jih ne shranjujete v predalu za zelenjavo, saj je tam preveč vlažno, in se izogibajte stiku z živili z močnim vonjem, ki jih gobe lahko vpijejo​.

Kako podaljšati svežino gob?

Če jih želite ohraniti še dlje, je najbolje, da jih čim prej predelate. Eden izmed priljubljenih načinov je zamrzovanje. Preden jih zamrznete, jih je priporočljivo blanširati – na hitro skuhajte v vreli vodi (približno 2 minuti) in nato ohladite pod mrzlo vodo. Tako preprečite, da bi se gobe po odtaljevanju spremenile v kašo. Blanširane gobe lahko v zamrzovalniku hranite do 9 mesecev. Če jih zamrznete surove, jih porabite v 6 do 8 mesecih​.

Foto: envato

Zamrzovanje gob: postopek in trajanje

Za zamrzovanje izberite čvrste, sveže gobe. Najprej jih očistite, nato narežite na rezine ali kocke in blanširajte. Po tem jih shranite v plastične vrečke, pri čemer je pomembno, da odstranite ves zrak, saj tako preprečite nastanek ledenih kristalov. Odtaljene gobe uporabite takoj in jih ne zamrzujte ponovno​.

Foto: envato

Če nimate časa za blanširanje, lahko gobe zamrznete surove. Postopek vključuje hitro zamrznitev na pladnju, preden jih zapakirate v vrečke. A zavedajte se, da nekatere vrste gob, kot so lisičke, niso primerne za zamrzovanje, saj izgubijo svojo teksturo​.

Sušenje: alternativa zamrzovanju

Sušenje je ena najstarejših metod shranjevanja gob in omogoča njihovo uporabo še več let. Posušene gobe ohranijo aromo, vendar jih pred uporabo namočite v mlačno vodo, da se zmehčajo. Shranjujete jih lahko v hermetično zaprtih steklenih posodah ali v zamrzovalniku, kjer ohranijo svežino in okus​.

Koliko časa zdržijo zamrznjene gobe?

Gobe, kot so jurčki, lahko zamrznjene hranimo tudi do 12 mesecev, medtem ko bolj občutljive vrste, kot so golobice, zdržijo nekje 8 do 10 mesecev. Odtaljenih gob ne smemo ponovno zamrzniti, saj hitro izgubijo okus in postanejo neužitne.

Foto: envato

Vlaganje gob

Vlaganje gob je odličen način, da ohranite njihov okus in teksturo skozi vse leto. Postopek je preprost: gobe najprej očistite, narežete na koščke in jih na hitro pokuhate v slani vodi. Nato jih naložite v sterilizirane kozarce, v katerih ste že pripravili mešanico kisa, vode in začimb (kot so poper v zrnju, lovorjev list, česen in sladkor). Kozarce napolnite z gobami in prelijte z vročo mešanico, zaprite in ohladite. Vložene gobe hranite na hladnem in temnem mestu, po odprtju pa jih morate hitro porabiti​.

Zaključek: Pravilno shranjevanje gob je ključno, če jih želite uživati skozi celo leto. Sveže gobe hranite v hladilniku, jih zamrznite za kasnejšo uporabo ali posušite za dolgo shranjevanje. S pravilnimi tehnikami boste ohranili njihov okus in teksturo ter se izognili neprijetnim presenečenjem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.