Kako pravilno pogreti hrano? Katera hrana se sme pogrevati in katera ne. In kako hrano pogrejemo, da ima dober okus? Triki s katerimi bomo hrano pravilno pogreli!
Kako pogreti hrano?! Nekateri ljudje menijo, da so ostanki hrane podobni bivšim partnerjem: pogreto preprosto ni več okusno. Vendar ima ta odnos še drugo plat: po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije za leto 2018 vsak Slovenec v povprečju zavrže 68 kg hrane na leto. Upamo, da v vašem gospodinjstvu to ni (več) praksa in da znate ostanek hrane pravilno porabiti in jih pogreti – ne glede na to, ali gre za ribe, meso ali testenine. Če se na tem področju še nekoliko lovite, vam lahko pomaga s triki, kako pravilno pogreti ostanek hrane, da ta ohrani dober okus.
Kako pravilno pogreti hrano?
Osnovno pravilo pogrevanja hrane je sledeče: pogrevamo jo tam, kjer je bila pripravljena. Torej – pečenega piščanca v pečici, meso v ponvi, juho v loncu. V primeru, da to ni mogoče (hrano na primer nesemo seboj v službo), lahko uporabimo tudi mikrovalovno pečico. In takrat nam pridejo prav ti triki!
Pogrevanje testenin
Kako pravilno pogreti testenine?! Testenine, ki so bile še včeraj popolnoma “al dente”, so lahko danes pacaste ali popolnoma suhe! Pravzaprav zna biti pogrevanje testenin pravi izziv. Za začetek dodajte malo tekočine, ki se naj ujema z omako – voda za paradižnikovo omako, mleko za omake s smetano, olje za oreške. Nato pokrijte s pokrovom z luknjico za prezračevanje in postavite v mikrovalovko. Vsake toliko časa premešajte. Lahko pa testenine, npr. lazanjo, segrejete v pečici. Nanjo položite še malo omake, pokrijte za alu-folijo in pecite.
Pogrevanje jedi “na žlico”
Kako pravilno pogreti juho?! Juhe ali omake lahko hitro in enostavno pogrejemo v loncu z občasnim mešanjem. Lahko pa uporabimo tudi mikrovalovno pečico. Tekočo hrano segrevamo v več fazah in vmes premešamo. Da med ogrevanjem juhe ali omake ne umažemo mikrovalovne pečice, obvezno uporabite pokrov. Postavite ga nekoliko diagonalno, da spušča paro.
Pogrevanje rib
Kako pravilno pogreti ribo? Mikrovalovna pečica in ribe niso najboljši par. Ribe bodo namreč hitro postale suhe ali pa se bodo razkuhale. Da ne govorimo o neprijetnem vonju, ki se bo širil po prostoru. Najboljši način, da pogrejete ribo, je torej ta, da uporabite ponev in nizko temperaturo. Trajal malo dlje, a ribe bodo okusnejše. Ocvrte rib lahko pogrejete v toasterju, tako da bodo fino hrustljave.
Pogrevanje mesa
Kako pravilno pogreti meso?! Meso položite v posodo, ki je primerna za mikrovalovno pečico. Dodajte malo tekočine, da se meso ob segrevanju ne izsuši in pokrijte s pokrovom. Tako bo nastala vroča para, ki bo hrano ohranila sočno in zagotovo uničila vse bakterije. Pred pogrevanjem lahko meso narežete na trakove, da se bo bolj enakomerno segrelo.
Pogrevanje riža
Kako pravilno pogreti riž?! Glavna težava riža in drugih zrnastih jedi je, da so po segrevanju običajno trda kot kamen. To boste preprečili tako, da rižu dodate malo tekočine in skledo ali krožnik pokrijete z vlažno papirnato brisačo. Tako bo tekočina zadržana, riž pa se ne bo izsušil.
Pogrevanje zelenjave
Kako pravilno pogreti zelenjavo?! Rastlinske ostanke lahko hitro in enostavno pogrejete. V pečici segrejete hrustljavo in pečeno zelenjavo, npr. pečen krompir, v mikrovalovni pečici pa zelo kuhano ali duševno zelenjavo.
Pogrevanje oljnatih jedi
Pomladni zavitki, ocvrti čebulni obročki, pomfrit, celo piščanec – vse je bilo hrustljavo, ko pa se pogreje, pa postane kašasto. In nič kaj okusno. Če želite te jedi zaužiti naslednji dan, je priporočljivo pogrevanje v cvrtniku na suhi zrak ali pa toaster.
Pogrevanje jedi iz testa
Enako velja tudi za jedi na osnovi testa, kot so pice ali sendviči. Da se ne bi posušila, jih moramo prekriti z alu-folijo in jih pogreti na nizki temperaturi.