fbpx

Kako pravilno zamrzneš jagode, da ostanejo čvrste: s tem trikom bodo tudi po 6 mesecih kot bi bile pravkar obrane!

Foto: envato

Ali jagode lahko res ostanejo čvrste tudi po zamrzovanju? Ponavadi po odmrzovanju postanejo mehke in brez okusa?

Jagode, skrivnost popolno zamrznjenih jagod

Ko nastopi sezona jagod, so tržnice polne teh rdečih sadežev, ki kar vabijo, da jih odnesete domov. A težava nastopi, ko jih je preveč, da bi jih takoj pojedli. Takrat je zamrzovanje idealna rešitev. Vendar pa ni vseeno, kako to storite. Če sledite napačnemu postopku, bodo vaše jagode ob odmrzovanju izgubile teksturo, okus in uporabnost.

Foto: envato

Za razliko od drugih sadežev jagode vsebujejo veliko vode, kar pomeni, da zmrzal močno vpliva na njihovo strukturo. Nepravilno zamrznjene jagode se po odmrzovanju pogosto spremenijo v neprivlačno kašo. Da se to ne bi zgodilo, je ključno, da jih pripravite na pravi način.

Priprava jagod za zamrzovanje

Za začetek izberite samo najbolj sveže, čvrste in zrele jagode. Ne smejo biti niti prezrele niti še zelene, saj nobena od teh skrajnosti ne bo prinesla dobrih rezultatov. Operite jih v hladni vodi in jih previdno osušite s kuhinjskimi brisačkami. Pomembno je, da na njih ne ostane vlaga, saj bo ta ob zamrzovanju ustvarila ledene kristale, ki lahko poškodujejo njihovo strukturo.

Foto: envato

Odstranite peclje in jih razporedite v eni plasti na pladenj, da se ne dotikajo med seboj. Tako boste preprečili, da bi se sprijele v ledeno gmoto. Pladenj nato postavite v zamrzovalnik in pustite, da se jagode popolnoma utrdijo. Šele nato jih preložite v vrečke za zamrzovanje s tesnilnim zapiranjem. Preden jih zaprete, iz vrečk iztisnite čim več zraka – to je ključno za ohranjanje okusa.

Koliko časa lahko jagode ostanejo zamrznjene?

Idealno je, da jih porabite v šestih mesecih. V tem času bodo ohranile največ svojih lastnosti. Čeprav bodo ostale varne za uživanje tudi dlje, bo sčasoma upadla njihova kakovost – predvsem okus in vonj.

Kako jih uporabiti po zamrzovanju?

Velika prednost pravilno zamrznjenih jagod je, da jih lahko uporabite brez odmrzovanja. Če pripravljate smoothie, jih preprosto vrzite v mešalnik. Enako velja za kompot, marmelado, ali celo za pripravo sladoleda in kremastih sladic. Če jih boste uporabljali za peko, jih prav tako dodajte neposredno v maso.

Porabite zamrzjene . Foto: Freepik

Največja napaka, ki jo lahko naredite, je, da jih odmrznete in pustite stati – takrat se tekstura povsem spremeni in postanejo kašaste. Če pa jih uporabite zamrznjene, boste ohranili okus, barvo in vonj.

Zakaj se truditi z zamrzovanjem?

Zamrzovanje jagod ni le praktično, ampak tudi pametno. Omogoča vam, da si poleti ustvarite zimsko zalogo vitaminov in uživate v poletnih okusih vse do konca leta. S pravilnim postopkom bodo vaše jagode ostale skoraj takšne, kot so bile ob nabiranju – trdne, sladke in popolne za vsak grižljaj ali recept.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.