fbpx

Kako preprečiti kaljenje krompirja: Shranite ga skupaj s tem živilom!

Foto: City Magazine

Krompir, ta nezamenljiva sestavina v kuhinji, pogosto povzroča težave zaradi klitja, kar skrajša njegovo uporabnost. Toda obstaja trik, ki ga ne poznajo vsi: preprosto dodajte eno sestavino, ki jo najdete v vsakem domu, in klitje bo stvar preteklosti. Želite vedeti, kaj točno storiti? Berite naprej!

Jesen in zima sta idealna časa za uživanje krompirja, vendar je njegov največji sovražnik klitje. Medtem ko ta proces morda deluje naravno, krompir s poganjki izgubi okus, teksturo in hranilne vrednosti. Rešitev? Uporabite jabolka! Ta na videz nenavadna kombinacija je pravzaprav izjemno učinkovita. Jabolka namreč oddajajo etilen, plin, ki preprečuje klitje krompirja. Če krompir shranite skupaj z jabolki v vrečki ali košari, bo ostal svež tudi do dva meseca.

Foto: envato

Kako pravilno shranjevati krompir

  • Temperatura: Krompirju najbolj ustreza hladno, temno in suho okolje s temperaturo med 7 °C in 15 °C. Idealna mesta so kleti ali garaže.
  • Vrečke: Namesto plastičnih vrečk, ki zadržujejo vlago, uporabite papirnate ali platnene vrečke. Te omogočajo kroženje zraka in preprečujejo gnitje.
  • Brez hladilnika: Hladilnik sicer upočasni gnitje, vendar pretvori krompirjev škrob v sladkor, kar povzroči neželen sladek okus.

Pomembno:
Nikoli ne shranjujte krompirja s čebulo. Čeprav sta pogosto skupaj v shrambi, plini, ki jih oddaja čebula, pospešijo klitje krompirja.

Ali je krompir, ki kali, varen za uživanje?

Krompir, ki je začel kaliti, ni nujno nevaren, vendar zahteva dodatno pozornost. Kalčki vsebujejo solanin in druge glikoalkaloide, ki so naravne obrambne snovi krompirja, a v večjih količinah lahko povzročijo prebavne težave ali glavobole. Če so kalčki kratki in krompir ni zmehčan ali zelen, jih preprosto odstranite z nožem, preden ga uporabite. Vendar pa, če je krompir že mehak, naguban ali zelenkast, ga raje zavrzite, saj so strupene snovi v takem stanju lahko že v večjih koncentracijah. Vedno je najbolje uporabiti krompir, dokler je svež in čvrst.

Foto: City Magazine

Več nasvetov za shranjevanje hrane

Banane: Ovijte peclje v folijo, da upočasnite njihovo zorenje.
Korenje in drugo korenasto zelenjavo: Shranjujte v pesku, da preprečite sušenje.
Sir: Po odprtju zavijte v papir za peko namesto plastične embalaže za daljšo obstojnost.
Listnata zelenjava: Aluminijasta folija ohranja solato, brokoli in zeleno sveže tudi do štiri tedne.

Zakaj to deluje?

Vse je v podrobnostih. Pravilno shranjevanje hrane ne podaljša le njenega roka trajanja, temveč ohranja tudi okus in hranilne vrednosti. Učinkovito načrtovanje pa pomeni manj zavržene hrane in več prihrankov v družinskem proračunu.

Kdo bi si mislil, da je skrivnost dolgotrajnega svežega krompirja tako preprosta? Dodajte jabolka, poskrbite za pravilno shranjevanje in uživajte v vedno okusnem krompirju. S temi preprostimi, a učinkovitimi nasveti boste postali pravi mojster shranjevanja hrane!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.