Pečene perutničke so klasična izbira za druženja, zabave in lenobne vikende pred televizijo. A kako doseči, da bodo zunaj popolnoma hrustljave, znotraj pa sočne? Razkrivamo skrivnost najboljših hrustljavih perutničk, ki se jih ne boste nikoli naveličali!
Ključ do popolne hrustljavosti
Najpomembnejši korak za dosego hrustljavosti je sušenje perutničk. Koža mora biti res suha, zato perutničke najprej temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Če imate čas, jih lahko celo pustite nekaj ur v hladilniku, da dodatno izhlapi vlaga. Naslednja skrivna sestavina je pecilni prašek – da, prav ste prebrali! Pecilni prašek bo poskrbel, da bo koža med peko postala čudovito hrustljava.
Poleg pecilnega praška je tudi koruzni škrob odličen za doseganje hrustljavosti pri pečenih perutničkah. Oba delujeta na nekoliko različne načine, zato je dobro vedeti, kdaj uporabiti enega ali drugega.
Koruzni škrob je znan po tem, da ustvari tanek, gladek in zelo hrustljav ovoj. Deluje tako, da vpija vlago iz kože, kar pripomore k hitrejšemu rjavljenju in hrustljavosti. Ker koruzni škrob ne vpliva na okus perutničk, je odlična izbira, če želite subtilnejši, bolj nežen hrustljav sloj.
Pecilni prašek pa ustvari debelejši, bolj “grčast” ovoj, ki je še bolj hrustljav. Poleg tega vsebuje sestavine, ki absorbirajo vlago iz kože in pospešijo rjavljenje, kar omogoča izjemno hrustljavo teksturo. Paziti pa je treba, da ne uporabite preveč, saj lahko pecilni prašek v večjih količinah pusti rahlo grenak priokus.
Če želite doseči optimalen rezultat, lahko kombinirate oba – na primer v razmerju dveh delov koruznega škroba in enega dela pecilnega praška. Ta kombinacija bo ustvarila popolno hrustljavost, hkrati pa ohranila sočnost mesa. Ne glede na izbiro, je ključno, da perutničke pred pečenjem dobro osušite in jih pečete na rešetki, da omogočite kroženje zraka in enakomerno hrustljavost.
Postopek pečenja perutničk
- Priprava: Pečico segrejte na 120°C. Perutničke razdelite na “drumettes” in “wingettes”, če jih niste že kupili razrezane.
- Sušenje: Perutničke osušite s papirnatimi brisačami. Lahko jih pustite v hladilniku še kakšno uro, da se dodatno posušijo
- Pecilni prašek in začimbe: V veliki posodi perutničke premažite s pecilnim praškom (pazite, da uporabite pecilni prašek, ne sode bikarbone!) in soljo. Za dodatni okus lahko dodate česen v prahu, papriko, poper ali druge priljubljene začimbe.
- Peka: Perutničke razporedite na rešetko, ki jo postavite nad pekač obložen z aluminijasto folijo, da odvečna maščoba odteče. Pečete jih na nižji rešetki 30 minut, nato temperaturo povečajte na 220°C in pecite še 40–50 minut, dokler ne postanejo zlato rjave in hrustljave. Za dosego prave hrustljavosti je ključna kombinacija nizke temperature, da se maščoba iz kože počasi izloča, in visoke temperature za končni zapečen učinek
- Postrežba: Ko perutničke vzamete iz pečice, jih pustite stati nekaj minut. Nato jih lahko premažete z vašo najljubšo omako, na primer klasično Buffalo, BBQ, ali pa jih postrežete kar tako – verjemite, že same po sebi so neverjetne.
Naj bodo te perutničke vaš novi recept za zmago na družinskih večerjah ali zabavah ob nogometni tekmi! Ko jih boste enkrat poskusili, boste razumeli, zakaj je skrivnost v preprostih korakih – a predvsem v pecilnem prašku.