fbpx

Kako shraniti solato, da ostane sveža do dva tedna? Preprost trik, da vam solata prehitro ne zgnije ali oveni

Foto: envato

Če imate občutek, da se vaša solata pokvari hitreje kot dobre ideje ob ponedeljkih zjutraj, niste edini. Odprete vrečko sveže rukole ali mlade špinače – in še preden rečete zeleno je zdravo, se že znajdete v boju s sluzasto gmoto, ki bolj spominja na znanstvenofantastično bitje kot pa na hranljiv obrok.

Naj vas solata ne skrbi – obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko svežino solate podaljšate do dva tedna. Ja, prav ste prebrali: brez laboratorija, brez čarobnih napojev – samo nekaj zdrave pameti in papirnat prtiček.

1. Nakup solate: začnite kot selektor na avdiciji za manekenke

Najpomembnejši korak? Že v trgovini igrajte vlogo zelenjavnega someljeja. Solato dobro preglejte – iščemo sveže, čvrste liste brez rjavih madežev in z znaki ponosa. Rukola in mlada špinača so še posebej občutljivi princeski med zelenjavo, zato raje posezite po celih glavah solate, ki so bistveno bolj trpežne od že narezanih mešanic.

Solata
Solata – izbira je pomembna. / Foto: envato

2. Prtiček: skromen junak vašega hladilnika

Ko enkrat pripeljete svojo zmagovalno zeleno izbiro domov, jo pretresite v posodo ali pustite v originalni vrečki in notri dodajte papirnat prtiček. Ta bo deloval kot mini-spužva, ki vpija odvečno vlago – glavni krivec za to, da vaša solata začne plesati valček razkroja.

Če opazite kakšen list, ki je začel rjaveti ali postajati sluzast, ga nemudoma odstranite. Gnitje je namreč kot slab humor – hitro se širi in pokvari celotno vzdušje.

3. Hladilnik: naj bo hladen, a ne leden

Solata je nežna dušica, ki ne mara ekstremov. Zato poskrbite, da je temperatura v hladilniku primerna – idealno med 1 in 4 °C. Preveč mrzlo? Solata se bo užaljeno zvila. Pretoplo? Pripravite se na novo porcijo zelene žalosti.

solata
Solata v hladilniku. Foto: envato

4. Zračenje in zapiranje: ne podcenjujte kljukice za vrečko

Morda se sliši banalno, a dobro zaprta vrečka je razlika med »solato za kosilo« in »solato za kompost«. Uporabite sponke za vrečke, silikonske zapiralke ali kar zip-vrečke, ki poskrbijo za skoraj hermetično zapiranje in upočasnijo oksidacijo.

5. Bonus nasvet: solato pretresite kot koktajl

Če solato hranite v posodi s pokrovom, jo vsakih nekaj dni rahlo premešajte. Tako boste zmanjšali možnosti, da bi vlaga obstala na enem mestu, in listi bodo ostali bolj suhi – in posledično bolj sveži.

Solata, ki traja (skoraj) dlje kot vaš navdih za kuhanje

Čeprav je vrečka že oprane, pripravljene solate nadvse priročna, je tudi najbolj podvržena kvarjenju. A s pravilno strategijo – izborom cele glave solate, uporabo prtička, odstranjevanjem sumljivih listov, pravilno temperaturo in dobrim zapiranjem – lahko svojo zelenjavo ohranite svežo do dva tedna. Kar pomeni: več zdravih obrokov, manj zavržene hrane in manj očitanj s strani eko-ozaveščenih prijateljev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.